Ostalo

Jožef Horvat: “Kdaj bo program zgodnjega odkrivanja raka dojk Dora dosegljiv ženskam v Pomurju?”

Pomurski Poslanec Jožef Horvat je ministrici za zdravje, Milojki Kolar Celarc zastavil zanimivo vprašanje, ki se nanaša na program zgodnjega odkrivanja raka dojk Dora dosegljiv ženskam v Pomurju. Letno v Pomurju zaradi raka na dojkah umre 22 žensk.

Jožef Horvat: “Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni, takojšnje, učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Pri tem je ključnega pomena državni program zgodnjega odkrivanja raka dojk Dora, ki se v Sloveniji izvaja že od leta 2008, a ne v Pomurju. Pomurske ženske so v zdravju in zgodnjem odrivanju raka dojk še vedno nepravično prikrajšane. Letno v Pomurju zaradi raka na dojkah umre 22 žensk. Bi jim presejalni program lahko rešil življenje?” je v pisnem poslanskem vprašanju ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc zapisal podpredsednik NSi in poslanec iz Pomurja Jožef Horvat.

“Neizvajanje državnega programa zgodnjega odkrivanja raka dojk v Pomurju mnogi ginekologi vidijo kot veliko nepravičnost med ženskami v Pomurju in ženskami v ljubljanski ali mariborski regiji. Zato si prizadevajo maksimalno zmanjšati to neenakost z napotitvami svojih pacientk na redne mamografske preglede. A to NI zamenjava za preventivni program Dora,” je še poudaril podpredsednik NSi Horvat.

Poslanec Jožef Horvat je ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc vprašal: “Gospa ministrica, kdaj bo program zgodnjega odkrivanja raka dojk Dora dosegljiv ženskam v Pomurju?”

Vprašanje podpredsednika NSi Jožefa Horvata in povzet odgovor ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, ki v niti enem delu ne omenja pomurske regije, se nahajata nižje.

Odgovor ministrice za zdravje, Milojke Kolar Celarc

“Na celotnem območju Slovenije že več kot desetletje poteka oportuno presejanje za zgodnje odkrivanje raka dojk, kot ga predpisuje tudi Pravilnik za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarnem nivoju. Oportuno pomeni, da imajo vse ženske v starosti od 50 do 69 let možnost opraviti presejalno mamografijo. Gre za starostno obdobje, ko je presejalna mamografija za zgodnje odkrivanje raka dokazano učinkovita, zato je izvedba presejanja strokovno upravičena in brezplačna.

Onkološki inštitut Ljubljana kot nosilec programa DORA, je organiziran presejalni program vzpostavil zaenkrat na področju Območne enote Ljubljana in Maribor. V tem času se je program razširil na področje Območne enote Kranj, do konca leta pa še na področje Območne enote Nova Gorica. Proti koncu letošnjega leta se bodo začele priprave na razširitev programa na ostale Območne enote in priprave na usposobitev drugega presejalno-diagnostičnega centra v Mariboru, kjer bodo izvajali nadaljnjo diagnostiko najdenih sprememb in dokončno obravnavo. To bo omogočilo, da bodo predvidoma v letu 2018 vse ženske v starostni skupni od 50 do 69 let pregledane v programu DORA. Do takrat bodo ženske, ki še niso vključene v program DORA imele pravico do presejalne mamografije pod istimi pogoji.”