Ostalo

Jesenska trofeja v Mačkovcih: Kilogramski jurček

Čeprav je gobarska sezona že zaključena, pa narava kljub temu tu in tam preseneti. Letošnja sezona je bila za gobarje menda več kot odlična, kot kaže, pa imajo nekateri gobarji srečo tudi pozno v jeseni. Ludvik Hašaj iz Bodoncev je tako domov prinesel kar kilogram težkega jurčka.
Gorički gozdovi so venomer kot nalašč za gobarjenje. Letošnje leto je bilo za gobarje odlično, pravijo. Številni so se podali po goričkih gozdovih in iskali različne vrste gob. Oni dan se je Ludvik Hašaj iz Bodoncev v občini Puconci, ki je mimogrede velik ljubitelj gobarjenja, podal v bližnji gozd in nasmehnila se mu je gobarska sreča. Med nabiranjem gob v gozdu pri Mačkovcih je našel gobana jurčka, ki je tehtal dober kilogram.

Ludvik se je tokrat na “lov” za gobami podal z ženo. Kot sta dejala, v dolgih 40 letih odkar skupaj gobarita, tako velikega jurčka še nista našla. Veselje nad najdenim jurčkom velikanom je bilo v družini Hašaj pričakovano nepopisno veselo. Ker imajo radi gobove jedi jim takšen velikan zagotovo prišel prav. Že sicer pa so lahko jurčki bistveno večji in posledično tudi bistveno težji. Poznamo primere, ko so takšni gobani tehtali tudi po 4 in 6 kilogramov.

Gobarjenje je sicer v Sloveniji eden od najbolj priljubljenih hobijev, gobe pa so cenjena kulinarična specialiteta. Vendar je pri tem potrebno biti zelo previden. Uživanje gob je lahko zelo nevarno, zato pazljivost in osnovno znanje pri nabiranju gob ne bo odveč.