Sveže

Janez Magyar: “Ustanovitev pokrajin podpiram in sem za poimenovanje pokrajine Pomurje”

Velika večina županov je za regijo z imenom Pomurje, predvsem pa za ureditev delovanja in financiranja; Najbolj razburja nov predlog poimenovanja pokrajin, o katerem smo sicer že poročali in sicer, da bi Pomurska pokrajina bila Murskosoboška. Janez Magyar, župan Občine Lendava: “Ustanovitev pokrajin podpiram!”
Že ko se je Slovenija pripravljala na vstop v EU, je med tistimi poglavji kjer je naša država na poti v EU najbolj zamujala pri uvajanju pokrajin. In čeprav smo polnopravna članica evropske druščine že od 1. maja 2004, področje decentralizacije in lokalne samouprave še vedno nismo dokončno uredili na ustrezen način. Praktično vse vlade so skušale ali skušajo najti rešitev, a žal komisije, ki je imenuje posamezna vlada, še imena in števila posameznih pokrajin, ki bi zadovoljile lokalne politične veljake in državljane, ne morejo sprejeti. Doslej je bilo veliko predlogov in mogoče je blizu število pokrajin, ko pa gre za imena, pa smo še vedno na začetku, za mnoge pa je še najbolj neumen zadnji predlog, da bi se pokrajine poimenovale po največjih mestih posameznega območja. Tako bi v skladu s predlogom Komisije za standardizacijo zemljepisnih imen po novem imeli deset regijskih in dve mestni pokrajini.

Janez Magyar, župan Občine Lendava: “Regionalizacijo, torej ustanovitev in vzpostavitev pokrajin, kot druge veje oblasti zelo podpiram, saj gre za večstoletne evropske tradicije lokalne samouprave in standarde, vzpostavljene v okviru nadnacionalnih organizacij, kot sta Svet Evrope in EU. Regionalizacijo danes podpira praktično vsak župan, dejstvo, da ta prinese decentralizacijo države, prenos pomembnih sredstev proračuna RS na pokrajine, potencialno bolj skladen razvoj posameznih regij in možnost še večjega vpliva posameznikov, pa zagotovo prepriča tudi slehernega državljana RS. Poimenovanje posamezne regije je sestavni del procesa vzpostavitve pokrajin. Vsi se z vsakim predlogom glede poimenovanja pokrajine res ne bodo (bomo) poistovetili, dejstvo pa je, da je potrebno slediti kulturno-zgodovinskih ter političnih posebnosti različnih teritorialnih predelov. Predlog, da bi se ime pokrajina namesto Pomurje, poimenovalo Murskosoboška pokrajina, zagotovo ni pravi predlog. Sam osebno podpiram predlog za poimenovanje pokrajine Pomurje.”

Poimenovanje pokrajin v skladu s predlogom Komisije za standardizacijo zemljepisnih imen:

– Pomurska pokrajina – Murskosoboška pokrajina
– Štajerska pokrajina – Mariborska pokrajina
– MO Maribor – MO Maribor
– Koroško-šaleška pokrajina – Velenjska pokrajina
– Savinjska pokrajina – Celjska pokrajina
– Zasavsko-posavska pokrajina – Trboveljska pokrajina
– Dolenjsko-belokranjska pokrajina – Novomeška pokrajina
– Osrednjeslovenska pokrajina – Ljubljanska pokrajina
– MO Ljubljana – MO Ljubljana
– Gorenjska pokrajina – Kranjska pokrajina
– Goriška pokrajina – Novogoriška pokrajina
– Primorsko-notranjska pokrajina – Koprska pokrajina