Ostalo

Izdanim po letu 2008, letos poteče veljavnost!

V dneh, ko so na vrhuncu obolevnosti zaradi različnih virusnih obolenj in gripe, so pogosteje v uporabi zdravstvene kartice. Ob tem velja biti pozoren na njihovo veljavnost. Karticam, ki so bile izdane po letu 2008, namreč poteče 10-letna veljavnost. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje sicer zagotavljajo, da bodo kartice uporabnikom pravočasno samodejno zamenjali.
Letos bo novo kartico zdravstvenega zavarovanja dobilo nekaj več kot 52 tisoč državljanov. Če ste med tistimi, ki nimate rednega nadzora nad veljavnostjo osebnih dokumentov, vam vsaj pri zamenjavi zdravstvene kartice ni treba skrbeti. Zavod za zdravstveno zavarovanje vam bo namreč staro kartico, ki ji poteče veljavnost, pravočasno nadomestil z novo.

Gre pa za kartice iz tako imenovane druge in tretje generacije izdaje, po letu 2008, ki imajo rok veljavnosti omejen na 10 let, pravijo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje: “Novo kartico bo zavod samodejno poslal pravočasno pred potekom veljavnosti. V naši bazi podatkov je tudi navodilo, s katerim datumom mu velja nova kartica in kdaj preneha stara.”

In zakaj menjava prav takšnih kartic? Zamenjava se nanaša izključno na kartice izdane po letu 2008, starejše ostajajo v veljavi brez sprememb še naprej: “Prvih kartic ni potrebno menjat. Po večini še delujejo, takšne so naše izkušnje, saj so uporabljale varnostni mehanizem, ki nima časovne omejitve. Značilnost teh kartic, kasnejših pa je v tem, da na teh pa je uvedeno digitalno potrdilo, katerega rok veljavnosti je 10 let.”