Sveže

FOTO: Iz Lendave ob Donavi do Novega Sada s kolesom

Lendavčani, ki se vsako leto s kolesi podajo v različna evropska mesta, so se letos podali v Srbijo, natančneje, v Novi Sad. Na pot, dolgo okrog 850 kilometrov, so se štirje (Ivan Koncut, Igor Šendlinger, Branko Bratkovič in Gorazd Horvatič) podali minulo soboto zjutraj.
“Kljub epidemiji in oteženem prehodu preko meja, smo se štirje lendavski kolesarji odločili, da nadaljujemo tradicionalno kolesarjenje, ki poteka že 7. leto zapored. Tokrat smo si izbrali pot ob Donavi v skupni dolžini predvidoma 850 kilometrov, ki jo načrtujemo prevoziti v 6 dneh na relaciji Lendava-Gradec-Dunaj-Bratislava-Budimpešta-Novi Sad,” nam je današnje jutro neposredno iz poti sporočil en izmed udeležencev, Gorazd Horvatič.

Prvi dan je cilj avstrijski Gradec, v razdalji 130 km, od koder so nato do Dunaja krenili z vlakom, saj je cilj vožnja ob Donavi. Že naslednji dan, v nedeljo zgodaj zjutraj, so z Dunaja krenili na kolesarsko pot ob Donavi v smeri Bratislave, nato pa do cilja Gabčikovo na Slovaškem, ki je od Dunaja oddaljeno 132 km. V ponedeljek so prekolesarili pot v skupni razdalji 150 km skozi Komarno, Esztergom in Višegrad, vse do mesta Szentendre, v torek pa so se peljali skozi glavno mesto Budimpešto, nato pa skozi Dunaújváros, Dunaföldvár do mesta Solt, v dnevni dolžini 131 km.

“Danes, v sredo, je dan za prehod zadnje meje, iz Madžarske v Srbijo. Iz Solta bomo krenili v smeri kraja Kecel, kraja Baje in tako vse do Sombora, v dolžini 125 km. Zadnji 6. dan je predviden prihod na cilj; od Sombora do Novega Sada bomo prekolesarili 110 km,” je še sporočil Horvatič. Že v preteklosti je četverica kolesarila v bližnje dežele; leta 2015 Lendava-Plzen; 2016 Lendava-Liptovsky Mikulaš, 2017 Lendava-Temisvar, 2018 Lendava-Uzhorod, 2019 Lendava-Krakow in 2020 Lendava-Sečovlje.