Ostalo

Guinnessov rekord: Grb občine Turnišče nastaja v Renkovcih, grb občine Lendava pa v Murski Soboti

Kvačkarice in kvačkarji z različnih koncev Slovenije bodo zakvačkali vseh 212 občinskih grbov, podvig sicer že poteka, vse skupaj pa naj bi bilo dovolj za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Grb občine Turnišče kvačka Terezija Sobočan iz Renkovcev, grb občine Lendava pa Katarina Cmor iz Murske Sobote.
“Kvačkarice Slovenije smo združile svoje spretnosti obračanja magične palčke in s prejo kreiramo največji Slovenski kvačkarski izziv,” je moč uvodoma prebrati na spletni strani podviga, katerega koordinira Jadranka Smiljić, sicer diplomirana inženirka računalništva in informatike iz Slovenj Gradca. Slednja je namreč med prejšnjim projektom zakvačkala grb občine Slovenj Gradec, kjer živi, a ko je končala z delom, je že razmišljala, zakaj pa ne bi zakvačkala še grba občine Laško, od koder prihaja. In tako je misel vodila k naslednji misli – od enega grba do drugega – in že je nastal nov projekt, projekt za Guinessovo knjigo rekordov. Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Grb občine Turnišče kvačka Terezija Sobočan iz Renkovcev, grb občine Lendava pa Katarina Cmor iz Murske Sobote

“S kvačkanjem, šivanjem, štrikanjem, … se ukvarjam že čez 40 let. Danes jih štejem 61 in sem že pet let v pokoju,” je pogovor za naš spletni portal začela Terezija Sobočan iz Renkovcev. “Oče je bil mizar, mama je pletla in štrikala in seveda nam otrokom je to bilo zanimivo. Pa me je potegnilo,” razlaga Terezija, ki je delovno dobo preživela v podjetju Planika v bližnjem Turnišču. Terezija je za akcijo izvedla preko priljubljenega socialnega omrežja Facebook “in ideja mi je bila všeč. Seveda brez vnukinje, ki me je pri tem podprla, ne bi začela,” še pove sogovornica.

Z delom so sodelujoči startali 15. septembra, delo pa mora biti zaključeno do 26. decembra. “Kvačkam vsak dan, povprečno porabim okrog 4-5 ur, če je slabo vreme še kako uro več. Sem na začetku želim narediti čim več. Dela seveda ni malo, pogostokrat začnem okoli osme ure zvečer in kvačkam do polnoči, ali pa še kakšno uro dlje.” Terezija bo za grb občine Turnišče porabila prejo v petih barvah (bela, kremasta, zelena, oranžna in rumena) in ko bo končan, bo težek okrog 2 kilograma in pol. “50 gramov preje je 150 metrov, dolžino uporabljenih niti torej lahko izračunate zelo enostavno,” še pove.

Terezija kvačka na tesno in bo zato porabila nekoliko več preje, a to pomeni, da bo grb lepši in, da bodo prehodi nežnejši. “Takšen je pač moj stil kvačkanja. Vsak ima svojega.” Kot nam je dejala sogovornica, bo najverjetneje postavljena virtualna razstava, zaradi vseh že znanih epidemioloških ukrepov, sestajali pa so se preko videokonferenčnega sistema Zoom. “Podprla me je tudi Občina Turnišče, na kar sem zelo ponosna, saj gre za zanimiv izziv, grb pa bom podarila Občini oz. županu,” še pove Terezija Sobočan. Preja je za ta vseslovenski izziv bila podarjena, deloma kupljena s pomočjo sponzorjev in kar je pomembno je to, da gre za slovensko volno.

Kot zanimivost naj dodamo, da grb občine Lendava nastaja v Murski Soboti, kvačka pa ga Katarina Cmor. Grbe kvačka skupno 211 žensk, v družbi katerih je en moški. To je Ivan Halec iz Filovcev. Omenjeni kvačka grb občine Cankova. Brigita Rozina kvačka grb občine Dobrovnik, Mateja Horvat pa grb mestne občine Murska Sobota. Skupno bo porabljenih kar 530 kilogramov preje ter porabljenih 21.200 ur dela.