Sveže

Guinessova komisija tudi uradno potrdila rekordni bograč

V letu gastronomske regije je Občina Lendava postavljala svojevrsten bograč rekord, s čimer je ta specialiteta dobila še večjo prepoznavnost. Kuhanje ogromnega bograča, z začetkom 4.9. in zaključkom 5.9.2021, se je tako potegovalo za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov kar je, po danes prejeti informaciji, tudi uspelo!
Spomnimo: Uradno tehtanje bograča v kotlu je pokazalo 1801 kilogram in dobrih 300 kilogramov več jedi, kot so je sprva načrtovali. In kaj so sestavine novega rekorderja? Najprej okoli 400 kilogramov čebule, ki so jo pražili dobre tri ure, potem štirje kilogrami česna, 220 kilogramov govedine, 160 kilogramov divjačine, 300 kilogramov svinjine in 400 kilogramov krompirja, 22 kilogramov začimb ter 12 litrov vina.

Guinessova komisija je vso dokumentacijo, vključno z video posnetki, snemanje celotnega podviga je bilo namreč potrebno posneti z dvema kamerama, ena je bila stacionirana pred kotlom, druga pa pri tehtanju sestavin, obravnavala v minulih dneh in torej odločila, da je rekord postavljen. Takšnega podviga se sicer ni lotil še nihče. Legenda o bograču izvira iz Madžarske, kjer naj bi ob vsakoletnem srečanju pastirjev vsak izmed njih prinesel nekaj mesa in čebule, potem so vse skupaj dali v kotel, zalili z vinom in skuhali.