Ostalo

Gornja Bistrica: Matjaž Veberič, Martina Kustec in Robert Glavač iz reke Mure rešili invalida, ki je tja zapeljal z motornim vozičkom

Bilo je v četrtek, 16. aprila, nekaj minut pred 17. uro, ko so iz Uprave za zaščito in reševanje sporočili, da se je v Gornji Bistrici v občini Črenšovci, invalid z invalidskim vozičkom zapeljal v reko Muro. “Rešili so ga trije občani, ki so bili v bližini. Posredovali so tudi gasilci PGD Srednja Bistrica, ki so iz reke Mure potegnili invalidski voziček. Reševalci ZD Ljutomer pa so invalida odpeljali v Splošno bolnišnico Murska Sobota,” so še sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.
Glede na trenutno veljavne ukrepe o prepovedi gibanja in prehajanja občinskih meja, ter sploh glede na obvezno zadrževanje doma, je nesrečni invalid v celotni zadevi imel veliko srečo, da so se takrat v neposredni bližini, znašli trije ljudje, na prekmurski strani reke Mure, Robert Glavač iz Srednje Bistrice, na prleški strani pa Martina Kustec in Matjaž Vebarič iz Ljutomera. Na koncu so lahko posredovali tudi gasilci PGD Srednja Bistrica, ki so iz Mure potegnili voziček, in reševalci NMP ZD Ljutomer, ki so poskrbeli za nesrečnega, 41. letnega Martina Koheka iz Dolnje Bistrice. Kot smo izvedeli je na kraju bil v šoku, predvsem pa prestrašen in nekoliko podhlajen, zato je medicinsko osebje odločilo, da ga odpeljejo v bolnišnico na opazovanje.

Kot nam je razložil poveljnik PGD Srednja Bistrica Gregor Tkalec je sreča v nesreči bila, da so v bližini bili požrtvovalni ljudje ter tudi da je vodostaj Mure v tem času suše nizek, pa čeprav je tok reke kar hiter, zato slednji niti ne želi pomisliti, kaj bi se lahko zgodilo, če bi bil vodostaj precej višji. “Nas so poklicali znanci, saj se niti spomnili niso, da je potrebno poklicati intervencijsko številko 112. Odgovorne na upravi za zašito in reševanje sem pozneje sam obvestil o dogajanju. Ker je oškodovanec ob našem prihodu že bil na suhem, je nas pet gasilcev PGD Srednja Bistrica z vrvjo invalidski voziček spravilo na kopno in ga odpeljalo domov k očetu ponesrečenega invalida. Ob vsem, kar smo doživeli, kaže razmisliti, da bi v vozilih morali imeti tudi odeje in suha oblačila, pa še kakšne druge kose garderobe,“ nam je povedal poveljnik Gregor Tkalec, sam pa tudi meni, da bi se gasilci PGD Srednja Bistrica, ki so sicer v preteklosti že sodelovalo pri reševanju z in iz vode, bili pa so tudi na vaji na reki Muri, morali še bolj pripraviti na tovrstne reševalne akcije. Tokrat pa je dodal, da je zaradi znanega vzroka, že ob prihodu na intervencijo, vsem povedal, da morajo uporabljati zaščitno opremo zaradi novega koronavirusa.

Tokrat sta sicer že pred gasilci na kraju bila 40-letni Matjaž Vebarič iz Ljutomera, ki s partnerko Martino Kustec iz Srednje Bistrice vsak četrtek popoldan gresta kolesarit, običajno na desnem bregu reke Mure, torej v Prlekiji. Minuli četrtek sta zaradi omejitev gibanja med občinama s kolesi z glavne ceste pred mostom čez reko Muro pred Srednjo Bistrico zavila na pot na desni breg reke Mure, ki pelje proti Cvenu in Moti ter Ljutomeru. Še včeraj, ko smo se z Matjažem pogovarjali, je bil pod vtisom četrtkovega dogajanja, ko sta z Martino kar naenkrat zaslišala presunljiv krik. Pogledala sta na drugi breg Mure videla, kako ena oseba stoji v reki in nekaj drži. “Pogledal sem bolje in videl, da drži človeka. Martini sem rekel: Greva na drugo stran, nekdo nujno rabi pomoč. Brez kakršnega koli pomisleka sva hitro pognala pedale in prikolesarila na levi breg, kakšnih sto metrov od mostu proti toku reke, v bližini priljubljenega zbirališča domačinov – Kantine. Tam je v strugi reke na kamenju in skalah ter v vodi ležal moški, ob njem je bila ženska, ki ga je držala, da mu glava ni padla pod vodo. Nedaleč stran je bil prevrnjen motorni invalidski voziček. Na bregu pa je stalo kolo, s katerim je invalida očitno med sprehod ob reki spremljala njegova osebna asistentka,” se spominja Matjaž Vebarič, ki mu je bilo, da sama z Martino ne bosta zmogla rešiti človeka iz vode. Brežina je namreč visoka vsaj tri metre, a ker je Martina domačinka iz Srednje Bistrice, je Matjažu dejala, da naj pokliče domače gasilce.

To se je tudi zgodilo, saj je po telefonu priklical omenjenega poveljnika PGD Srednja Bistrica, Gregorja Tkalca, ki se je med telefonskim pogovorim spomnil, da mora biti član PGD Robert Glavač v tem času ob reki, saj je strasten rekreativec in je veliko ob Muri. Dokler je Tkalec zbral moštvo, ki ga je vzel s seboj na intervencijo, je v tem času do Martine in Matjaža že prišel Glavač, ki je bil v trenutku Tkalčevega klica naključno povsem blizu na drugi strani mostu pri Kantini. “Skupaj z njim sva sestopila po nabrežju in moškega potegnila gor. En človek sam tega ne bi zmogel, pomoč sta nama nudili tudi Martina in asistentka nesrečnega invalida. V tem času so prispeli gasilci. Poklical sem še reševalce, a ker je bil moški povsem moker in premražen, smo ga ogreli tako, da mu je poveljnik Tkalec dal svoja oblačila. Položili smo ga suho podlago. Kmalu je prišla medicinska ekipa, pa tudi policisti. Nekako smo ugotovili, da je asistentka moškega na vozičku pršila s sredstvom proti klopom, ko je očitno invalid po nesreči premaknil ročico, da je voziček zdrvel v globino,” nam je razložil prisebni Matjaž, ki si nikoli ne bo pozabil dneva, ko je rešil invalida, ki je še vedno bil prestrašen in premražen, saj je dolgo bil v mrzli vodi, enako njegova asistentka.

Sam Vebarič nam še pove, da to ni nič takega in bi vedno naredil enako. Isto pričakuje, da bi storili tudi ostali, ko je potrebno reševati ljudi. “Mislim, da sva z Martino bila v pravem času na pravem mestu in tako smo lahko pomagali človeku. Najbrž bi vsak ravnal, kot sva midva. Treba se je odzvati, ko človek potrebuje pomoč, ker nikoli ne veš, kdaj jo boš rabil sam,” pove skromni Prlek, ki mimogrede ljubi naravo, reko Muro in okoliške gramoznice, kjer že od malih nog zelo rad namaka trnek. Spomnil se je tudi, ko sta z Martino drvela proti kraju dogodka, ali sta na prostoru ob mostu policista, saj je nekaj minut pred tem tam stala policijska patrulja. Takrat policistov več ni bilo, a kljub temu, malo v šali malo zares pove, da bi ju lahko kaznovala, kajti omenjena sta v nedovoljenem prečkala „medobčinsko mejo“. Tokrat ju gotovo nihče ne bi kaznoval, saj sta priskočila na pomoč in bržkone s prisebnim ravnanjem preprečila najhujše.