Ostalo

Google se z današnjim dnem vrača tudi na ulice Pomurja

Google Zemljevidi za območje Slovenije se bodo posodobili s posnetki, ki jih zajema Google Street View. Googlova vozila se na pot, tudi po Pomurju, podajajo danes in bodo v naši državi prisotna vse do oktobra. Kdaj bodo novi posnetki v omenjeni storitvi dosegljivi ni znano, a po predvidevanjih najbrž naslednje leto.
Google bo s v svojimi avtomobili ponovno začel snemati Slovenijo, kot je to naredil deloma leta 2012, v večini leta 2013 in tudi leta 2019. Z novimi posnetki bo Google osvežil znano storitev Ulični pogled, ki jo lahko najdemo v aplikacijah Google Maps oziroma Google zemljevidi. Leta 2019, natančneje šestega junija je spletni gigant fotografiral ulice Lendave, tokrat pa se Google namerava osredotočiti tudi na pločnike. Čas prihoda vozil v posamezne kraje je sicer odvisen tudi od dejavnikov zunaj njihovega nadzora (vreme, cestne zapore ipd.).

Spomnimo: Točen datum, ko bomo nove posnetke lahko tudi videli v storitvi Ulični pogled, ni znan, a po nekaterih ocenah bo ta posodobljen prihodnje leto. Prvo snemanje v Sloveniji, tudi v Lendavi, so avtomobili z Googlovimi logotipi in nameščenimi kamerami izvedli poleti 2013. Snemanje je takrat trajalo tri mesece, dostop do fotografij pa je možen od začetka leta 2014.

Google sicer ob objavi posnetkov Street View v Google Zemljevidih izvede številne ukrepe, da bi zaščitil zasebnost posameznikov. “Razvili smo vrhunsko tehnologijo za zamegljevanje obrazov in registrskih tablic, ki jih je mogoče prepoznati na posnetkih v storitvi Street View, ki jih prispeva Google. Če ste opazili obraz ali registrsko tablico, ki jo je treba dodatno zamegliti, ali če želite, da zameglimo vašo celotno hišo, avto ali telo, nam pošljite zahtevo prek orodja za prijavo težav,” lahko razberemo na Googlovi podstrani o varovanju zasebnosti.

“Na posnetkih Street View je vidno samo tisto, kar so naše kamere zabeležile takrat, ko šle mimo dane lokacije. Po snemanju traja še nekaj mesecev, da posnetke obdelamo. To pomeni, da je vsebina, ki jo vidite, lahko stara od nekaj mesecev do nekaj let. Na nekaterih lokacijah, kjer smo posnetke zbirali več let, si boste lahko prek funkcije Časovni stroj ogledali tudi, kako se posnetki spreminjajo,” so še sporočili iz Googla.

Tako je bilo leta 2019: