Ostalo

Google projektu Parlameter 330 tisočakov

Z velikim veseljem vas obveščamo, da je inštitutu Danes je nov dan finančno podporo na projektu Parlameter zagotovil Google. Tako bomo lahko hitreje in bolje razvili orodje, slovenska javnost pa bo dobila učinkovit vpogled v delovanje Državnega zbora,” se glasi sporočilo za javnost inštituta Danes je nov dan, v katerem delujeta tudi Lendavčan Filip Dobranič ter Murskosobočanka, Darja Matjašec.

Parlameter je spletno orodje, ki z raznolikimi analizami glasovanj in transkriptov lajša spremljanje dela v Državnem zboru. Skozi uporabniku prijazno vizualizacijo podatkov in tehnološko napredno modularno zasnovo veča transparentnost delovanja najpomembnejše demokratične institucije, saj tako splošnim uporabnikom kot razvijalski skupnosti in novinarski stroki omogoča učinkovit vpogled v odločevalski proces. Dobro informirana javnost je v demokraciji ključna za buden in odgovoren nadzor nad delovanjem oblasti.

Po dveh letih razvoja so Parlameter v okviru razpisa Digital Innovation Fund med 1200 prijavami prepoznali kot izjemno obetajočo tehnološko rešitev, kar predstavlja prvi tovrstni vložek spletnega velikana v Slovenijo. Fundacija Digital News Initiative je namenjena podpori inovacijam na področju digitalnega novinarstva, poleg Parlametra pa so podprli še 127 drugih projektov. Ponosni smo, da Danes je nov dan tako postaja del prestižne iniciative medijskih organizacij, ki jo je Google ustanovil skupaj z vplivnimi medijskimi hišami, kot so The Guardian, Frankfurter Allgemeine Zeitung, La Stampa in El Pais.

“Doslej smo na projektu delali ob popoldnevih, ponoči in za vikende, pice in strežnike plačevali iz žepa, številčna ekipa pa je motivacijo črpala iz prepričanja, da delamo nekaj dobrega in pomembnega. Zdaj so zasnovo Parlametra podprli vodilni ljudje iz industrije, medijev in znanosti. Googlovo odločitev razumemo kot potrditev učinkovitosti našega delovanja, ki kot hibrid med nevladno organizacijo in startupom že štiri leta združuje najboljše iz obeh svetov: avtonomijo in agilnost.

Z Googlovo podporo bomo Parlameter dokončali in nadgrajevali, in sicer na enak način, kot smo počeli vse doslej: kot najbolje vemo in znamo, kot mislimo, da je prav. Z zagotovljenimi sredstvi bomo zaposlili ljudi, ki bodo skrbeli za projekt, kar bo okrepilo inštitut in povečalo možnosti za njegovo nadaljnje financiranje. Z vztrajanjem na robu obstoječih omrežij, ki tkejo slovensko nevladno sceno, bomo še naprej gojili pankersko držo. Brezpogojno pridobljen denar bo našo avtonomijo še okrepil, ne da bi nas ob tem pri komer koli zadolžil.

Uspeh na razpisu razumemo tudi kot potrditev in podporo v prizadevanjih za bolj transparentno in prijazno državo, v kateri smo se razmeram navkljub odločili ostati, si vzeti pravico in uporabiti vse svoje moči, da jo uspešno preoblikujemo od znotraj.”

O Danes je nov dan

Skupnost Danes je nov dan je nastala jeseni 2012 kot sopotnik, integralni del in podpornik vstajniških gibanj. Od septembra 2013 delujemo kot inštitut, ki se osredotoča na (digitalno) politično participacijo, transparentnost in nadzor.

Delovanje inštituta izhaja iz razumevanja demokracije kot nenehnega procesa, družbene pogodbe kot stalne in vključujoče razprave ter politične participacije kot odgovornosti za lastno opolnomočenje.

S projekti v obliki digitalnih intervencij, ki se poslužujejo inovativnih prijemov spletnega komuniciranja, se poskušamo odzivati na aktualne družbenopolitične dogodke, ozaveščati, opozarjati in aktivirati ljudi.