Ostalo

Göncz se od parlamenta poslavlja, Horváth napovedal kandidaturo

Predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horváth se, kot kaže, podaja v slovenski hram demokracije. Tam želi zamenjati Lászla Göncza, ki se bojda umika iz visoke politike.
Prekmurski Madžari bodo na bližnjih parlamentarnih volitvah dobili novega zastopnika v državnem zboru. Kandidaturo za narodnostnega poslanca je kot prvi napovedal trenutni predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in podžupan Občine Lendava, Ferenc Horváth. To naj bi se zgodilo po tem, ko je László Göncz, najavil, da se za nov mandat v državnem zboru ne bo več potegoval.

To bi sicer utegnilo do dobra premešati karte na vodstvenih položajih prekmurskh Madžarov, lahko pa tudi ne. Njegova morebitna izvolitev naj ne bi vplivala na delo v krovni manjšinski organizaciji, saj gre za združljivi funkciji, se pa bi moral zagotovo odreči podžupanski funkciji. Spomnimo: Göncz je v poslanske klopi sedel leta 2008, Horváth pa je že povedal, da bi s svojim delom v parlamentu nadaljeval delo svojega predhodnika.

Kdo bodo njegovi protikandidati še ni znano, a se slednji kot pravi s tem ne ukvarja, saj so po njegovih besedah “volitve demokratične tudi v smislu, da se lahko volivcem predstavi vsak, ki tako čuti.”