Ostalo

Gobarite? Ne pozabite na naslednje pisanje ….

Po minulem vročinskem valu so padavine spodbudile rast gob, ljubitelji gobarjenja pa se že več dni zapored vneto podajajo v gozdove po omenjene plodove. Tudi pri gobarjenju obstajajo pravila, ki se jih mnogi ne držijo, s tem pa povzročajo škodo gozdovom …
Letošnja gobarska sezona je izredno obilna in raznolika. Po družbenih omrežjih krožijo predvsem fotografije jurčkov. To ni zgolj rezultat tega, da so med Slovenci najbolj priljubljeni in zaželeni, ampak, da jih je dejansko največ.

Domov z le dvema kilogramoma!

Gobarji lahko po trenutni uredbi naberejo do dva kilograma gob oziroma eno gobo težjo od dveh kilogramov. Globa za čezmerno nabiranje gob znaša 208 evrov, še višja kazen pa bo doletela posameznika ki bo zavestno uničeval ali imel v lasti zavarovane vrste gob. V tem primeru znaša globa od 250 do 2500 evrov, 300 do tri tisoč evrov pa znaša denarna kazen za omenjene prekrške za odgovorno osebo pravne osebe. Vse gobe vam bodo pri tem seveda odvzete in uničene. Možno je tudi, da bi odvzete gobe predali pooblaščenemu odkupovalcu in bi se denar od prodaje stekal v proračun.

Tipičen slovenski gobar nabere toliko gob, kolikor jih najde, ne le polne košare, ampak še kakšno vrečko zraven, in če je treba sleče še majico, da bo vanjo natlačil, kar najde, gobe, ki jih ne pozna ali pa zanje misli, da so strupene, pa zbrca.

V praksi torej jih lahko štiričlanska družina, če gre skupaj nabirat gobe, nabere osem kilogramov.

Nameravate gobe prodajati ob cesti ali na tržnici?

Takšno dejavnost morate imeti registrirano, imeti zanjo ustrezno dovoljenje, cene je potrebno imeti označene, obvezno pa je potrebno izdajati račune. Prodajate lahko le gobe, ki ste jih nabrali sami, ali s pomočjo družinskih članov. Dovolj bo že, če kot prodajalec na upravni enoti priglasite osebno dopolnilno delo.

Če se na tržnici ali v vaši košari znajdejo gobe, ki so zaščitene, boste v težavah

Poleg nadzora količine nabranih gob nadzorniki nadzirajo tudi vrste gob, če morda niso med njimi tudi zaščitene. Med najbolj poznanimi zaščitenimi gobami se največkrat v gobarskih košarah znajdeta karželj oziroma knežja mušnica in žolta trobenta, medtem ko drugih zaščitenih gob velika večina rekreativnih gobarjev ne pozna, boljši poznavalci pa so praviloma tudi bolj osveščeni. Kazen za nabiranje zaščitenih gob znaša za posameznika do 250 evrov, za pravno osebo pa od 400 do 4.000 evrov.

Gobe lahko nabirate v …

Gobe je dovoljeno nabirati le v trdo prepustno oziroma zračno embalažo oziroma v košaro, plastične vrečke so prepovedane. Gobe je treba odrezati, da se s puljenjem ne poškoduje micelija oziroma podgobja, in jih očistiti na rastišču. Dovoljeno je nabiranje dovolj velikih gob, tako velikih, da je možno dovolj zanesljivo določiti vrsto.

Prepovedano je nabiranje gob v osrednjih območjih narodnih parkov in rezervatov. Nabira se lahko samo tiste gobe, ki so že razvite (“odrasle”), ne sme se uničevati podgobja, prav tako se ne sme uničevati strupenih gob – tudi te so pomembne za obstoj gozdov in hkrati njihov čudovit okras.

Lastniki gozdov, ljudi ne smete poditi

Pomembno rekreativnim gobarjem naklonjeno zakonsko določilo je, da mora lastnik gozda po zakonu o gozdovih dopustiti rekreativno nabiranje plodov, med katere spadajo tudi gobe, tudi nelastnikom gozdov. Lastninska pravica na gozdovih se izvršuje tako, da je zagotovljena le njihova ekološka, socialna in proizvodna funkcija.

Previdno!

Pri nas raste 2900 vrst gob, od tega jih je 30 smrtno strupenih, 200 strupenih, 200 vrst pa še ni raziskanih in njihova užitnost ni znana. Pri strupenih gobah je za hude težave dovolj že, če jih zaužijemo zgolj 20 gramov – torej nikoli ne pozabite, da naj gobar nabira samo tiste gobe, ki jih odlično pozna.

Ob vsaki težavi po uživanju gob je nujno oditi k zdravniku, kajti vsaka zastrupitev je izjemno nevarna. Če se znaki pojavijo v kratkem času po zaužitju gob (morda celo že po 20 minutah), je najbolje poskusiti izzvati bruhanje, še preden gremo k zdravniku.