Sveže

Fotografsko društvo Pannonia iz Lendave organizira že sedmi mednarodni fotografski natečaj “Pannonia Reflections”

Salon fotografije “Pannonia Reflections 2020” je internacionalni projekt, ki vključuje fotografe dežel celega sveta in ima izjemno dodano vrednost, saj ga je moč izpeljati samo pod pokroviteljstvom in pravili Mednarodne organizacije za umetniško fotografijo (FIAP), Fotografske zveze Slovenije, ter fotografske zveze ZDA. Fotografsko društvo Pannonia iz Lendave je pridobilo pokroviteljstvo za mednarodno razstavo vseh zgoraj omenjenih organizacij in se letos odvija že sedmič. Prijave sprejemajo še do prihajajoče nedelje.
Mednarodni fotografski natečaj Pannonia reflections pod patronatom FIAP, PSA in FZS, uspešno stopa v šesto leto svojega delovanja. In čeprav je izvedba takega projekta naporna in organizacijsko zelo zahtevna, je ves trud poplačan s prijavami udeležencev in obilico izvrstnih fotografij. “Zelo nas veselijo vaše pohvale na račun dobre organizacije, kvalitetnega kataloga, izpeljane razstave nagrajenih fotografij, dobre komunikacije z udeleženci … Prav tako nam je organizacija natečaja Pannonia reflections prinesla marsikatero novo poznanstvo, kar nas je še posebej obogatilo in kar nas motivira, da gremo naprej po zadani poti,” nam je dejal Davor Dolenčić, predsednik omenjenega fotografskega društva.

Prvi Salon je bil organiziran leta 2014. Od tedaj so slednjega organizirali vsako leto vse uspešneje. Na omenjenem natečaju lahko sodelujejo ljubiteljski in poklicni fotografi z vsega sveta. Sodelujoči fotografi morajo biti avtorji fotografij, ki jih pošljejo. Vsak udeleženec lahko pošlje največ štiri fotografije za vsako od tem. Letos so organizatorji razpisali pet tem: Prosta barvna (digitalna), Prosta črno-bela (digitalna), Obraz in telo (barvna ali črno-bela digitalna), Stil življenja (barvna ali črno-bela digitalna) in voda (barvna ali črno-bela digitalna). Organizacija razstave poteka v več korakih. Konec septembra so objavili razpis, ki je odprt do 29. novembra. Fotografije ocenjujejo Vasja Doberlet, MF FZS, MFIAP (SLO), Raša Milojević, MF FSS, EFIAP/p (SRB) in Janez Kramar, MF FZS, EFIAP (SLO).

Lansko leto se je prijavilo 365 avtorjev iz 57 držav s 6006 fotografijami. Žirija prispele fotografije ocenjuje z ocenami od 1 do 9. Pri ocenjevanju sta merodajni predvsem kreativnost in originalnost, pomembna pa je tudi tehnična dovršenost fotografije. Potem, ko je vsak član žirije ocenil vse prispele fotografije, ki so bile opremljene s šifro, torej brez podatkov o avtorju, so bile seštete ocene za vsako fotografijo. Na podlagi seštevka je nato bil narejen seznam najbolje ocenjenih fotografij. Med najbolje ocenjenimi bo žirija v dogovoru izbrala fotografije, za katere meni, da si zaslužijo nagrado.

Otvoritev razstave in projekcija je predvidena za 05.02.2021 v Galeriji Muzeju Lendava.