Sveže

FOTO: Zanimivost: Na Glavni ulici zaživel ulični muzej

Mnogi sprehajalci po središču mesta Lendave se sprašujejo kaj za vraga pomenijo kolovrati  in izdelki iz različnega blaga v izložbenih oknih ponudnikov blaga in storitev?
Ponavadi še ponudniki sami ne vedo povedati zadovoljivega odgovora. Iz plakatov društva zbirateljev Pomurja “Lindva” je razvidno, da gre za postavitev ulice kot muzeja kjer je osnovna tema oziroma rdeča nit razstave “kolovrat” kot temeljnega orodja za proizvodnjo niti, sukancev, motvozov, drete … skratka materiala, ki se je uporabljal tako za izdelavo oblačil kot tudi vseh drugih uporabnih predmetov brez katerih si družina še pred stotimi leti ni mogla predstavljati normalnega življenja.

Prav tako gre za enega začetnih ukrepov opredmetenja vizije “Lendava – kulturno in umetniško središče Pomurja”, ki vključuje večjo množico sodelujočih. Tako lastnike in najemnike lokalov na Glavni ulici, kot tudi zbiralce, oblikovalce, fotografe in predvsem turiste od katerih zahteva mobilnost po celotni Glavni ulici v kolikor si želijo ogledati celotno razstavo. Seveda se ob tem seznanijo še tudi z celotno ponudbo mesta, pa tudi tisti lokali, ki že leta samevajo so dobili lepšo podobo. 26 izložbenih prostorov je tako dobilo obogaten in enoten videz.

Ta način predstavitve in ponudbe, ki mu zaenkrat še ni primera v srednji Evropi, je lahko popotnica tudi v prihodnje za predstavitve in razstave tako likovnih, fotografskih, designerskih, kiparskih kot tudi obrtniških in industrijskih izdelkov. Služi pa tudi kot eden od manjših ukrepov plastenja ponudbe pri revitalizaciji mestnega središča.

Foto: Biserka Sijarič