Ostalo

FOTO, VIDEO: Tiskovna konferenca pred večernim odprtjem razstave dveh velikanov

Današnji dopoldan se je v razstavnem prostoru Galerija-Muzeja Lendava odvila tiskovna konferenca pred današnjim večernim odprtjem velike razstave del iz cikla Velikanov svetovne likovne umetnosti na lendavskem gradu. Tokrat gostijo dela avstrijskega umetnika Friedensreichna Hundertwasserja, ter japonskega umetnika Shoichija Hasegawe.
Na tiskovni konferenci so bili prisotni: Župan občine Lendava Janez Magyar, direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner, in kustos ter umetnostni zgodovinar v Galeriji-Muzeju Lendava, Atilla Pisnjak. Po tiskovni konferenci je sledil ogled razstave pod strokovnim vodstvom Atille Pisnjaka.

Razstava Orient & Okzident (Vzhod in Zahod) postavlja na ogled izbor stvaritev avstrijskega umetnika Friedensreichna Hundertwasserja (1928-2000) in japonskega Shoichija Hasegawe (1929-). Namen razstave je prikazati slikovito srečanje dveh različnih svetov. Hundertwasser, ki se je uveljavil in zaslovel tudi kot arhitekt, je leta 1961 odpotoval v japonsko prestolnico, kjer so njegova dela v tamkajšnji Tokyo Gallery požela velik uspeh. Prav tam pa se je njegova pot križala s Hasegawo, ki si je prišel ogledat dela svojega kolega. Njuno srečanje pa je bil povod, da je Hasegawa z namenom, da bolje spozna zahodni svet, zapustil domovino in se nastanil v Parizu. Po drugi strani pa sta Hundertwasserja navdušili vzhodna filozofija in umetnost. Rdeča nit razstave je ponazoritev vzajemnega sobivanja dveh svetov – Vzhoda in Zahoda-, vzporednice in razlike med njima.  Na ogled so grafike, litografije, sitotiski in lesorezi, pa tudi  akvareli in porcelani, ki dopolnjujejo in bogatijo razstavo, ki bo na ogled do 1.9.2019.

Po odprtju razstave bo po tradiciji v podobah del predstavljenih umetnikov zasijal  tudi lendavski grad.

Občina Lendava na skrajnem vzhodu Slovenije je sinonim za multikulturnost, sobivanje in strpnost. Vse bolj pa tudi za bogato kulturno dogajanje. Kulturni turizem je namreč eden pomembnih stebrov razvoja občine in nenazadnje celotne regije. Galerija-Muzej Lendava je z odmevnimi razstavami domačih in tujih umetnikov pomemben kamen v mozaiku kulturnih dogodkov in je tudi ena najbolj obiskanih v državi. Lani so zabeležili na lendavskem gradu nekaj čez 30 000 obiskovalcev, kar je največ doslej. Pod okriljem javnega zavoda Galerije-Muzeja Lendava delujejo še Sinagoga, ter Muzej meščanstva, dežnikarstva in tiskarstva. Ustanove javnega zavoda je lani skupaj obiskalo rekordnih 38.700 obiskovalcev.