Sveže

FOTO: Sanacija pregrade Bukovniškega jezera v polnem teku

Včerajšnji dopoldan smo si, v hladnem in vetrovnem vremenu ogledali potek sanacije pregrade Bukovniškega jezera. Nedvomno je, da je potek del več kot uspešen, nova pregrada nastaja brez večjih težav, s tovornim vozilom dovažajo tudi sveži material. Dela potekajo vsak dan, od ponedeljka do petka.
Kot nam je včeraj, v telefonskem pogovoru dejal Anton Kustec, vodja sektorja za območja Mure, so dela nekoliko zastala zaradi minulega slabega vremena “in pristojni so nam odobrili podaljšanje del za dva meseca. To dejansko pomeni, da bomo z deli zaključili do konca meseca februarja. Glineno jedro pregrade je že navoženo, že kmalu pa bomo pričeli s formiranjem nasipa v trapezni obliki. Trenutno se ureja izpust, če sem natančnejši poteka širjenje in sanacija odprtine, najverjetneje bodo zamenjane tudi rešetke, ki so dotrajane, za tem pa bomo zemljino, ki smo jo odrinili, oblikovali in uredili odvodnjo meteornih voda, ki pride s strani Bukovnice.”

Kot je še dejal Kustec bodo, ko bodo seveda to dopuščale vremenske razmere, posejali travo, da bo pregrada dobila običajen videz. Kot je še dejal slednji, bo za tem sledilo oblikovanje in formiranje, med drugim formiranje in oblikovanje nekakšnega polotoka, za tem pa bo sledilo polnjenje jezera. “Vse bo seveda odvisno od količine padavin. Če bodo te obilnejše, bo to potekalo hitreje, če pa ne, pa bo to potekalo nekoliko počasneje,” je še dejal Kustec. Ta je med drugim včeraj za naš spletni portal dejal, da kakšnih posebnih težav pri delih ne beležijo, so pa opazili, da je del nasipa, kjer so bile zabite zagatnice, ta bil resnično v slabem stanju. “Sanacija poteka, vgrajen je že bil kakovosten glineni material in mislim, da bo to držalo vsaj toliko časa, kot je do sedaj,” je še dejal.

Po besedah Antona Kusteca bi ta rekonstrukcija pregrade morala držati med 50 – 80 let.