Sveže

FOTO: Včeraj pričeli s pripravami na gradnjo novega mostu na Benici

Včeraj v dopoldanskem času so se začela pripravljalna dela na gradnjo novega mostu v naselju Benica, ki povezuje naselji Benica in Pince-Marof. Včeraj začeta pripravljalna dela se nanašajo na gradnjo pomožne brvi, ki bo služila prehodu pešcev in kolesarjev. Dela na obstoječem mostu (rušitev, …) se bodo pričela čez deset dni. Gradnjo bo izvajalo lendavsko gradbeno podjetje Legartis.
Obstoječi most čez reko Ledavo v naselju Benica je dotrajan, njegova zamenjava pa je nujno potrebna. Samo spomnimo se nekaj let nazaj, ko se je na mostu že pripetila huda nesreča, ko je štrleča talna deska najprej prebila prednjo desno stran školjke osebnega avtomobila in sopotniku hudo poškodovala nogo. To je bil nekako prelomni trenutek, saj je od tistega dneva naprej postalo jasno, da je most potrebno čim prej povsem obnoviti, ali pa na istem mestu zgraditi novega.

Obstoječa nosilna konstrukcija mostu je jeklene izvedbe, vozišče pa je zgrajeno iz lesa, ki je pritrjen prav tako na okrogle jeklene cevi. Jekleni del mostu je sicer močno poškodovan zaradi korozije, poškodovana in dotrajana pa je tudi lesena konstrukcija mostu. Po mnenju pristojnih, ki so izdelali tehnično poročilo (PROJEKT »T« inženiring Lendava d.o.o.), je rekonstrukcija mostu ekonomsko neupravičena.

Ocenjena vrednost projekta znaša 450.000 evrov

Novi most je oblikovno predviden kot jeklena konstrukcija na dveh mostni opornikih na robovih
brežin, brez stebrov v strugi, ki bi ovirali pretok. Pogostokrat se pri trenutnem mostu dogaja, da stebri zavirajo pretok naplavin, ki jih za tem morajo umikati z delovnim strojem, bagerjem. Prav zaradi opornikov na brežinah, se to pri novem mostu več ne bo dogajalo. Most bo torej temeljen na pilotih z vsake strani po dva pilota. Korito pod mostom bo tlakovano z kamnom v betonu. Imel bo tudi poseben hodnik za pešce in kolesarje z ene strani.

Izvajalec, lendavsko gradbeno podjetje Legartis, bo projekt primoran končati v štirih mesecih, v času trajanja gradnje pa bo most popolnoma zaprt, to pomeni neprevozen, na osnovi tega bo investitor (Občina Lendava) zagotovil obvoz obema naseljema. Za prehod peščev in kolesarjev se bo torej uredila začasna brv izven območja gradbišča.