Ostalo

FOTO: V Turnišču se je včeraj odvijalo Ferencevo senje

V Turnišču se je včeraj čez dan odvijalo tradicionalno Ferencevo senje. Ob 8. uri zjutraj se je začela sejemska prireditev, od 10. ure naprej je bila na sporedu povorka folklornih skupin in nastop na prireditvenem prostoru, ob 14. uri pa se je pred občinsko zgradbo odvila trgatev potomke stare trte pred občinsko zgradbo, katero je pripravilo Vinogradniško-sadjarsko društvo Turnišče.
Samo ime Ferencovo senje izhaja iz tega, da je sejem vedno potekal na god sv. Frančiška Asiškega, ki je 4. oktobra. Turnišče je bilo že v preteklosti znano po raznih senjih. Temu je pogojevala predvsem pomembna lega kraja, saj so skozi njega potekale pomembne gospodarske poti, tako je kraj postal tudi pomembno gospodarsko in kulturno središče.

Prvo Ferencovo senje je bilo leta 1896, vendar so ga leta 1952 oblasti prepovedale. Takrat je zamrlo tudi veliko drugih senj. Ohranila se je samo sejemska prireditev, ki poteka vsako leto na Veliko mašo 15. avgusta. Ferencovo senje so leta 1996 ponovno obudili. Osnovna dejavnost je sejemska prireditev, prikaz in prodaja izdelkov domače obrti.

Da se obiskovalci po ogledu stojnic lahko okrepčajo, poskusijo prekmurske jedi in poklepetajo v prijetni družbi skrbijo domači gostinski ponudniki in domača glasbena skupina. V neposredni bližini je odprt Čevljarski muzej, kjer imajo mlajše generacije vpogled v delo in življenje naših prednikov, kajti prav čevljarska dejavnost je v Turnišču pustila velik pečat, zato mnogi obiskovalci izkoristijo priložnost in si muzej ogledajo.

Ob tem je potrebno omeniti še cehovsko dejavnost, ki je prav tako zaznamovala za kraj. Cilj sejma je poudarek na razstavljanju, prikazovanju in ohranjevanju domače obrti in tradicije.

FOTO: Občina Turnišče