Ostalo

FOTO: V Odrancih prikazali rez sadnega drevja in samorodne vinske trte

Vinogradniško sadjarsko društvo Odranci sodi med mlajša in aktivnejša vinogradniška društva v pokrajini ob Muri. V minulih dneh je društvo organiziralo prikaz reza sadnega drevja in samorodne vinske trte, društvo pa tudi skozi leto za člane pripravlja razne aktivnosti in izobraževanja.

Društvo je pred dnevi organiziralo strokovni prikaz rezi sadnega drevja in vinske trte, na domačiji enega izmed njihovih članov, Martina Jerebica v Odrancih. Prisotnim je rez prikazal strokovnjak s področja sadjarstva, Vlado Smodiš iz Otovcev na Goričkem, ki jim je na strokovni in praktični način prikazal kako se v spomladanskih dneh obrezuje sadno drevje. Pred začetkom rezi sadnega drevja je zbrane nagovoril predsednik društva Stanko Dominko, ki je dejal, da je društvo rez sadnega drevja in vinske trte pripravilo vnovič po nekaj letih, kar je za člane dobrodošlo, saj si bodo potrebno znanje lahko pridobili le ob pomoči strokovnjaka, znanje pa da bodo poslej s pridom lahko uporabljali pri rezu sadnega drevja v svojem sadovnjaku in rezi vinske trte v vinogradih.

Po prikazu so se vsi prisotni odpravili na prireditveni prostor kulturne in naravne dediščine ob potoku Črnec, kje je potočni mlin in drugi objekti s področja kovačije in pridelave kaše. Tam imajo člani Vinogradniško sadjarskega društva Odranci posajeno sadno drevje in vinske trto. Smodiš jim je tudi tam prikazal rez sadnega drevja in brajde posajene z vinsko trto, kjer rastejo kot samorodne vinske trte šmarnica, jurka in klinton. Omenjeno vinsko trto ponekod izpodrivajo žlahtne vinske trte, odranski sadjarji in vinogradniki pa so se odločili, da bodo za poznejše rodove namenili samorodnice, ki so zdrave in ne potrebujejo veliko škropljenja s škropivi za rast vinske trte. Praviloma je to grozdje, katero v času trgatve stisnejo v mošt, bolj zdravo in boljše za uživanje.