Ostalo

FOTO: V lendavski Sinagogi odprli likovno razstavo Priske Kulčar – Mini retrospektiva

V lendavski sinagogi so minuli petek odprli likovno razstavo Priske Kulčar – Mini retrospektiva. Razstava je nastala v sodelovanju z Muzejem Medžimurja iz Čakovca. Razstava prikazuje dela, podarjena v fond Muzeja Međimurja Čakovec.
Priska Kulčar se je rodila 10. februarja 1932 v Motvarjevcih v Sloveniji. Družina Kulčar je do leta 1937 živela v Lendavi, takrat pa so se preselili v Čakovec. Leta 1951 je maturirala na varaždinski gimnaziji in se leta 1952 vpisala na Akademijo likovnih umetnosti v Zagrebu, smer slikarstvo, v razred profesorja Miše Jerolima. Po diplomi je od leta 1958 do 1976 delala kot učiteljica in profesorica – likovna pedagoginja v osnovnih šolah v Soblincu in Sesveteh ter v Čakovcu na tamkajšnjem Učiteljišču in gimnaziji.

V Međimurskem muzeju je začela delati kot kustosinja leta 1977 in prevzela donacijo Ladislava Kralja iz Medžimurja, ki jo je leto prej namenila njegova žena, Slavka Kralj. Po odprtju zbirke za javnost se je ukvarjala z izobraževalno in pedagoško dejavnostjo v zvezi s predstavitvijo slikarjeve zapuščine in sodelovala pri pripravi obsežne monografije o Ladislavu Kralju, ki je izšla leta 1989. Vzporedno s kuratorskim delom je bilo njeno slikarsko delo večkrat predstavljeno na samostojnih razstavah v Zagrebu, Čakovcu in Grožnjanu, pa tudi v Murski Soboti in Szombathelyju.

Razstavljala je na številnih skupinskih razstavah z umetniki iz severozahodne Hrvaške in kot članica Hrvaškega društva likovnih umetnikov v domovini in tujini. Bila je članica mednarodnih likovnih kolonij v Prilepu, Lendavi, Grožnjanu in Počitelju. Sodi v prvo generacijo umetnikov, ki so leta 1964 začeli urejati in oživljati istrsko mestece Grožnjan ter ga na domačem in mednarodnem umetniškem prizorišču postopoma afirmirali kot Mesto umetnikov. Tam je v poletnih mesecih ustvarjala vse do devetdesetih let.

Leta 1992 je postavila retrospektivno razstavo v Muzeju Medžimurja. Njen slikarski opus je leta 1996 monografiral umetnostni zgodovinar Stanko Špoljarić na pobudo Kulturnega centra Čakovec, kjer je bila dolgoletna zunanja sodelavka pri postavitvi številnih razstav in oblikovanju scenografije glavnega odra za posebne priložnosti.

Razstavo so odprli:

  • Dubravko Baumgartner, direktor Galerije – Muzeja Lendava,
  • Maša Hrustek Sobočan, direktorica Muzeja Medžimurja Čakovec,
  • Franc Obal, umetnostni zgodovinar

Za glasbeni program je poskrbela učenka Glasbene šole Lendava: Mira Magdič, klavir, 7. razred (mentor: Danica Baša).

FOTO: Tomaž Galič