Ostalo

FOTO: V Dobrovniku ste si minuli vikend lahko ogledali razstavo pirhov. Ste jo zamudili? preverite, kako je bilo!

Nepogrešljiv simbol prihajajočih velikonočnih praznikov je velikonočno jajce. Iz tega izhajajoče, v Dobrovniku iz leta v leto priredijo že tradicionalno razstavo pirhov, kjer si lahko obiskovalci ogledajo dih jemajoče izdelke. In nič drugače ni bilo minuli vikend, ko so v tamkajšnjem kulturnem domu na ogled vnovič postavili pirhe vseh barv in vzorcev. Sodelovalo je 32 razstavljavk oz. razstavljavcev.
Tudi minuli vikend so v kulturnem domu v Dobrovniku pripravili razstavo pirhov vseh vzorcev in barv, kar jih premorejo pridne roke razstavljavcev in razstavljavk. V Dobrovniku že od leta 1800 segajo po uporabi batik tehnike. Tu se uporabi k temu namenjeno pisalo, čebelji vosek, za njegovo odtajanje ogenj, nadalje rdeča in črna barva za dvobarvno obarvanje jajčk. Med drugim je v Dobrovniku znano tudi okraševanje jajčk na način praskanja, s pomočjo ostrega predmeta, noža. pri barvanju pirhov se najpogosteje uporabita čebulna lupina ali jedkanje. Za lepši lesk, pa se jajce ponavadi premaže s svinjsko mastjo. V Dobrovniku uporabljajo torej več kot 120-letno tradicijo, ki se prenaša iz roda v rod.

Poslikava jajčk je nekdaj bila še težja, saj imajo ustvarjalci danes za nanašanje voska na voljo posebno pisalo. Pred tem, so uporabljali vejico, na koncu katere so privezali pločevinasto cevko. Sodobno pisalo omogoča lepše in natančnejše risanje predvsem drobnih elementov. Tako pri tehniki batik, kot tudi pri praskanju, pa je postopek izdelave dolgotrajen in zahteva veliko truda, domišljije in natančnosti. Med okraševanjem enega samega jajčka hitro minejo tri do štiri ure. Razstavo vsako leto, letos že 24. (lani je ni bilo), pripravljajo Kulturno umetniško društvo Petöfi Sándor v sodelovanju z različnimi društvi in organizacijami, kot so Zavod za okolje in turizem, Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Dobrovnik in seveda Občina Dobrovnik.

FOTO: ZOT Dobrovnik