Ostalo

FOTO: V cerkev sv. Katarine po dveh letih restavriranja vrnili oltarja

V cerkev sv. Katarine so po dveh letih restavriranja vrnili dva stranska oltarja in sicer oltar sv. Antona Padovskega in oltar sv. Križa. Že sicer pa se gradbena dela, ki bodo ustavila zamakanje cerkve tako od znotraj kakor tudi od zunaj, nadaljujejo.
Oba stranska oltarja, oltar sv. Antona Padovskega in oltar sv. Križa se vnovič bleščita v svojem izvirnem sijaju. Po dveh letih restavriranja na Gorenjskem sta se tako vrnila na svoje standardno mesto, v času, ko v cerkvi in izven nje potekajo gradbena dela za ustavitev vlaženja. Neuradno sta oba oltarja stara toliko kot cerkev, torej sta bila tja postavljena leta 1751. Glavni oltar je sicer novo podobo dobil že pred okrog sedmimi leti. Restavriranje se je pričelo s sondiranjem, nadaljevalo z odstranitvijo stare barve in premazov ter zaključilo s povrnitvijo v prvotno stanje.

Oltarja sta bila namreč v različnih obdobjih dvakrat različno preslikana preslikana (značilnosti in stili različnih obdobij), spodnji deli pa so bili zaradi vlage povsem uničeni. Najbolj spodnji del oltarja je tako izdelan na novo in poslikan v prvotne poslikave. Zgornji deli oltarja so bili retuširani, a je kljub vsemu tri četrtine osnovne poslikave dobro ohranjene. Oltarja sta sicer bila prvič obnovljena leta 1890. Sčasoma so bili povsem uničeni tudi pozlačeni deli, kar je restavriranje nekoliko zavleklo. že sicer pa se tako zunaj kakor tudi notraj nadaljujejo gradbena dela, ki bodo preprečila nadaljnje zamakanje cerkve, trenutno pa so zidovi v fazi sušenja. Tako bi lahko bilo še nekaj let.