Sveže

FOTO: Tudi pomurski policisti obeležili dan policije in podelili spominski ter bronasti znak, medaljo za požrtvovalnost in hrabrost ter srebrni in zlati ščit

Pomurski policisti so včeraj, pri policijski postaji Gornja Radgona obeležili dan policije in podelili spominski znak posebne policijske enote, bronasti znak policije za sodelovanje, medalje policije za požrtvovalnost in hrabrost ter srebrni in zlati ščit policije.
Priznanja vsem prisotnim podelila namestnik generalnega direktorja Slovenske policije Tomaž Pečjak in direktor PU Murska Sobota Damir Ivančič. Oba sta tudi pozdravila prisotne, ter izpostavila trdo delo policistov in njihov doprinos k varnosti državljanov. “27. junij, dan slovenske policije je pomemben dan za našo domovino in njeno zgodovino,” je med drugim izpostavil direktor policijske uprave Ivančič, ki je spomnil na osamosvojitveno vojno in pogumna dejanja miličnikov, ki so tudi za ceno svojih življenj, pred natanko tridesetimi leti, ščitili svoj narod.

Medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost so prejeli policisti, ki so se v različnih nevarnih in nepredvidljivih situacijah izkazali s svojimi dejanji, ko so se nesebično vključili v reševanje tujih stisk, kljub dejstvu, da so se ob tem tudi sami izpostavili nevarnosti.

Medaljo policije za požrtvovalnost so prejeli Miran Čontala, Miha Petek in Aleš Šijanec

Miran Čontala in Miha Petek, policista Policijske postaje Murska Sobota sta 20. januarja 2020 s pravočasnim prihodom na kraj dogodka, s hitrim posredovanjem in izvajanjem postopkov oživljanja osebi, ki je poskušala storiti samomor z obešanjem, rešila življenje.

Aleš Šijanec, policist PP Lendava je 29. septembra 2020 v svojem prostem času opazil neznanca, ki je pritekel iz trgovine v Murski Soboti in izvršil kaznivo dejanje tatvine. Zbežal je za njim, ga po 300 metrih prijel in zadržal do prihoda policistov. Z dejanjem je izpostavil svoje zdravje, osebno varnost in življenje ter zavaroval premoženje ljudi, saj je bila vrednost odtujenih stvari okrog 3.600 evrov.

Medaljo policije za hrabrost so prejeli Peter Kuhar, Matej Vogrinčič in Marjan Misja

Peter Kuhar in Matej Vogrinčič, policista Postaje prometne policije Murska Sobota sta 17. januarja letos s hitrim posredovanjem v požaru v Murski Soboti iz stanovanja rešila osebo in ji s tem rešila življenje. Z umikom odpadkov in smeti od žarišča požara pa preprečila vžig le-teh in s tem zavarovala tudi premoženje, saj bi ob morebitnem vžigu bilo ogroženo več stanovanjskih objektov in ljudi.

Marjan Misja, upokojeni vodja Oddelka za splošne policijske naloge v Sektorju uniformirane policije PU je 11. maja 2020 v svojem prostem času na vozišču ustavil in do prihoda policistov zadržal alkoholiziranega voznika z tehnično neizpravnim vozilom, ki je z objestno in agresivno vožnjo ogrožal pešce na območju PP Gornja Radgona. Zaradi izkazane hrabrosti je s svojim ravnanjem zagotovo preprečil telesne poškodbe sodelujočih v varnostnem dogodku.

Zlati ščit policije so prejeli Srečko Barbarič, Tomislav Habulin, Jožef Lukinovič in Borut Kocet.

“Tudi na vaši policijski upravi ste beležili kar nekaj odmevnih in uspešno opravljenih nalog. Med njimi velja izpostaviti lanski rekordni zaseg konoplje in na tej podlagi inovativno oblikovano novo prakso predčasnega uničenja tovrstne droge, za katero ste prejeli 2. mesto na natečaju za dobre prakse v policiji. Ne le, da nov način dela prinaša velik prihranek pri državnemu proračunu, porabljenem času in angažiranih kadrih, pokazali ste veliko mero inovativnosti, samoiniciativnosti in angažiranosti. Omeniti moramo tudi letošnjo uspešno preiskavo kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in preprodaje prepovedanih drog preko temnega spleta, rezultat katere je rekordno zasežena količina droge. Ob tem imate na področju kriminalitete na PU Murska Sobota evidentiranih najmanj primerov kaznivih dejanj na desetletno povprečje, delež njihove preiskanosti pa je celo največji v slovenskem merilu,” je dejal Tomaž Pečjak.

Bronasti znak policije za sodelovanje je za delo v Posebni policijski enoti Murska Sobota prejel Denis Zupančič, prejeli pa so ga tudi: Glasbena šola Murska Sobota, Vladka Komel iz Ministrstva za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti, ter Oddelek za prometno kriminaliteto Gradiščanske v Avstriji.