Ostalo

FOTO: Temelji končani, gradnja mosta se lahko začne

Delavci podjetja Legartis iz Lendave so včeraj končali z vlivanjem betonskih temeljev za potrebe novega mosta na Benici. Pred tem so ti s posebnim delovnim strojem izvrtali okrog deset metrov globoko jamo, kamor so namestili armaturo in vlili betonske temelje za podporo.
22. maja letos, v dopoldanskem času, so se začela pripravljalna dela na gradnjo novega mostu v naselju Benica, ki povezuje naselji Benica in Pince-Marof. Pripravljalna dela so zajemala izgradnjo brvi ob obstoječem mostu ter premestitev vodovoda, včeraj pa so se pričela rušitvena dela.

Obstoječi most čez reko Ledavo v naselju Benica, sicer zdaj že porušen, je bil dotrajan, njegova zamenjava pa je bila nujno potrebna. Samo spomnimo se nekaj let nazaj, ko se je na mostu že pripetila huda nesreča, ko je štrleča talna deska najprej prebila prednjo desno stran školjke osebnega avtomobila in sopotniku hudo poškodovala nogo. To je bil nekako prelomni trenutek, saj je od tistega dneva naprej postalo jasno, da je most potrebno čim prej povsem obnoviti, ali pa na istem mestu zgraditi novega.

Ocenjena vrednost projekta znaša 450.000 evrov

Novi most bo oblikovno predviden kot jeklena konstrukcija na dveh mostni opornikih na robovih
brežin, brez stebrov v strugi, ki bi ovirali pretok. Pogostokrat se pri trenutnem mostu dogaja, da stebri zavirajo pretok naplavin, ki jih za tem morajo umikati z delovnim strojem, bagerjem. Prav zaradi opornikov na brežinah, se to pri novem mostu več ne bo dogajalo. Most bo torej temeljen na pilotih z vsake strani po dva pilota. Korito pod mostom bo tlakovano z kamnom v betonu. Imel bo tudi poseben hodnik za pešce in kolesarje z ene strani.

Izvajalec, lendavsko gradbeno podjetje Legartis, bo projekt primoran končati v štirih mesecih, v času trajanja gradnje je most popolnoma zaprt, to pomeni neprevozen, na osnovi tega pa je investitor (Občina Lendava) zagotovil obvoz obema naseljema. Za prehod peščev in kolesarjev se je že uredila začasna brv izven območja gradbišča.