Ostalo

FOTO: Tekmovalci terenskih vozil so se pomerili na državnem tekmovanju v offroadu

Društvo ljubiteljev terenskih vozil ARO Trnje iz občine Črenšovci je ob sodelovanju podjetja Nograd iz Hotize ob gramoznici na vzpetinah pri Dobrovniku pripravilo drugo državno tekmovanje, v prvenstvo Slovenije v Offroadu tekmovanju s terenskimi vozili.

Tekmovalci so namreč vozili in se pomerili v dveh spretnostnih disciplinah. Prva je bila spretnostna vožnja ali “brzinec,” druga pa disciplina “hard”. Za slednjo disciplino so se tekmovalci še posebej pripravili z vozili in opremo, kajti premagati so morali številne ovire na poti. Najtežja vožnja je bila, ko je vozilo z veliko hitrostjo pridrvelo v vodo, od tam pa se je moralo po strmi vzpetimi povzpeti s pomočjo jeklene vrvi ob pomoči bagra na vrh hriba in vožnjo nadaljevati po ovirah, na katerih pa ni manjkalo številnih nevarnih preprek, ki so bile ovira za tekmovalce.

Za prvo dirko sta bila na voljo dve vožnji. Na tekmovanju so se v obeh vožnjah pomerili tekmovalci iz celotne Slovenije in vseh klubov in društev, ki se ukvarjajo z vožnjo in tekmovanjem terenskih vozil. 22 ekip je tekmovalo v spretnostni vožnji in 8 ekip v “hardu, kajti “hard” je težja disciplina in na pomurskem območju je tovrstnih tekmovalnih vozil manj, kot v ostalem delu Slovenije. To so posebej predelana vozila, saj standardno vozilo nima možnosti, da bi prepeljalo tako zahtevno progo. V tekmovanju “hard” je proga dolga okoli 3 kilometre, vozniki pa progo prevozijo v okrog eni uri, brez ustavljanja.

Spretnostna disciplina pa je dolga okrog 1200 metrov, vozniki pa vozijo dvakrat po dva kroga. Ob koncu tekmovanja so vsi najboljši prejeli pokale in priznanja ter praktične nagrade, ob tem pa so se tekmovalcem štele točke za nadaljnje letošnje državno tekmovanje s terenskimi vozili v zahtevnem Offroad športu, kar pomeni dirka po brezpotjih.

Za nemoten potek tekmovanja je skrbelo 40 članov društva, ki so skrbeli za proge, za varnost voznikov in gledalcev. Glavni sodnik pri tekmovanju v spretnosti je bil Matjaž Dovnik iz Maribora. V tekmovanju v spretnostni vožnji v “hardu” pa je bil Dino Sarjaš iz Trnja. Ob tem so glavnima sodnikoma pomagali še pomožni sodniki.