Ostalo

FOTO: Ta vikend je Murska Sobota v znamenju balonarskega športa

Murska Sobota je zadnji avgustovski vikend športno obarvana, saj tam poteka tekmovanje v letenju s toplozračnimi baloni. V četrtek, 27. avgusta 2020 bodo ob otvoritvi državnega prvenstva v Ženavljah obeležili obletnico prvega pristanka plinskega balona v Sloveniji in simbolni začetek balonarskega športa pri nas. Pred paviljonom Expano se bodo v petek, 28. avgusta 2020, prvič v zgodovini Slovenije predstavili plinski baloni, v soboto, 29. avgusta, pa bo prava paša za oči večerna revija “Night glow”. Zaključna razglasitev razultatov bo v nedeljo, 30. avgusta v Polani.
Na odprtem državnem prvenstvu, ki bo poteka med 27. in 30. avgustom 2020 na letališču v Murski Soboti, se meri 16 balonarskih ekip iz Slovenije in tujine. Tekmovanje se je uradno začelo v četrtek, 27. avgusta, na letališču Rakičan, s prvim tekmovalnim poletom tik pred sončnim zahodom. Dogodek v Ženavljah na Goričkem bo posvečen prvemu pristanku toplozračnega balona v Sloveniji davnega leta 1934, ko sta stratosferska pilota Max Cosyns in njegov asistent Nere van der Elst s svojim pristankom tedaj neznano vasico postavila na svetovni zemljevid in privabila več kot 6000-glavo množico. Njima in prvemu pristanku plinskega balona v čast so v Ženavljah že pred časom postavili tudi spomenik.

Odprto državno prvenstvo bodo pospremile dodatne atrakcije, ki bodo zanimive za obiskovalce na prireditvi in vse sledilce na družbenih omrežjih in v medijih. – Vrhunec dogajanja je bil včeraj 28. avgusta, med 18. in 21. uro ob paviljonu Expano v Murski Soboti, kjer je potekala predstavitev skupine plinskih balonov, ki je nedvomno zgodovinskega pomena za slovensko letalstvo. – danes, 29. avgusta, bosta državno tekmovanje pospremili fiesto poletov in revijo balonov “Night glow” z najbolj atraktivnimi elementi te discipline. Obiskovalci in drugi ljubitelji letenja z baloni pa se bodo s ponudniki lahko dogovorili tudi za turistični polet.

Osrednji del tekmovanj se bo odvijal na letališču Rakičan v Murski Soboti, s pričetkom v četrtek, 27. avgusta, in bo trajal vse štiri dni – zadnji let je predviden v nedeljo, 30. avgusta, zjutraj.

Z zaključno prireditvijo v Polani bodo v nedeljo, 30. avgusta, ob 13. uri razglasili rezultate.