Ostalo

FOTO: Svečanost v počastitev 109. obletnice rojstva velikega Prekmurca Miška Kranjca

Sinoči  se je  v Knjižnici Lendava –  prepolni do zadnjega kotička – zgodila  svečanost v počastitev 109. obletnice rojstva velikega Prekmurca Miška Kranjca, obenem je bila to priložnost za predstavitev nagrajenih avtorjev, ki so sodelovali na literarnem natečaju ČARNI NASMEH,  in njihovih del. Prireditev, ki je prisotnim priklicala nemalo »čarnih nasmehov« na obraz, v oči in na ustne, sta pripravila JSKD OI Lendava in Knjižnica Lendava.
Sinoči se je v Knjižnici Lendava – prepolni do zadnjega kotička – zgodila svečanost v počastitev 109. obletnice rojstva velikega Prekmurca Miška Kranjca, obenem je bila to priložnost za predstavitev nagrajenih avtorjev, ki so sodelovali na literarnem natečaju ČARNI NASMEH, in njihovih del. Prireditev, ki je prisotnim priklicala nemalo »čarnih nasmehov« na obraz, v oči in na ustne, sta pripravila JSKD OI Lendava in Knjižnica Lendava.

Zamisel o vseslovenskem literarnem natečaju, povezanim z življenjem in delom zadnja leta neupravičeno prezrtega Miška Kranjca, se je porodila pred dvema letoma, ko je JSKD RS v Veliki Polani organiziral večdnevno literarno šolo, kjer so udeleženci ustvarjali (med ostalim) tudi na teme iz Kranjčevega romana Mladost v močvirju. Hkrati so črtice pisali tudi osnovnošolci s pomurskih šol. Pokazalo se je, da številni motivi iz Kranjčevih del še kako sodijo v današnji čas! Da so Kranjčeve zgodbe prekmurskega malega človeka še kako aktualne v teh grenkih časih, ki jih živimo, pa naj gre za revščino kmečkega življa, za izseljevanje, odrinjenost na socialni rob družbe ipd. Pa so na JSKD OI Lendava sklenili, da v letu 2017 razpišejo literarni natečaj na temo iz Kranjčeve povesti Čarni nasmeh, ki je odlično čtivo tako za mlade kot za odrasle bralce.

V povesti smo našli prijazno misel, ki smo jo navedli kot moto literarnega natečaja: »Če bi ljudje vedeli, kako smeh čara, bi se večkrat nasmehnili drug drugemu in bi se manj jezili drug na drugega. Pričarajte si kdaj pa kdaj nasmeh na lica, v oči, na ustna in z njimi čarajte ljudi okrog sebe.«

Natečaj je bil odprt od maja do konca avgusta, žal pa se je odzvalo nanj le 13 odraslih avtorjev: razpisna komisija v sestavi Ivanka Bratkovič, Ana Matjašec in Olga Paušič je prejela le 6 proznih in 7 pesniških besedil. Pri mladih piscih je bil odziv, zahvaljujoč osnovnošolskim mentorjem- slovenistom, mnogo boljši.

Sinoči so se predstavili nagrajeni odrasli avtorji, ki prihajajo iz Maribora, Mozirja, Velenja, Murske Sobote, Odrancev in Krplivnika. Komisija je podelila 4 nagrade za prozne prispevke in tri za pesmi.
Nagrajenci:

a) Proza:
1. mesto: Milan Novak, Vrata
2. mesto: Valentin Deželak, Dvoje življenj
3. mesto: Božena Tanšek, Čarobni nasmeh za mamo
3. mesto: Ivanka Tompa, Jakove klobase

b) Poezija:
– 1. Mesto: Mojca Andrej, Nasmeh I, II, III
– 2. Mesto: Štefka Bohar, Mejnice, Violinist, Nasmeh
– 3. Mesto: Štefan Titan, Nekoč in danes, Mrzle noge, Bog pomagaj

Prireditev je odlično popestril duet Andi Sobočan na cimbalah in pevka Dorina, ki sta zaigrala in zapela znane prekmurske ljudske pesmi in res navdušila občinstvo. Na prireditvi so bili prisotni tudi člani KD Stopinje iz Mozirja, s katerimi sta JSKD OI Lendava in literarna skupina Pobiralci rose (ZKD Lendava) navezala letos spomladi prijateljske stike.

Vodja JSKD OI Lendava Janja Magdič je v sklepni besedi povabila prisotne avtorje, da se naj prihodnje leto, ko bo praznovanje 110. obletnice Kranjčevega rojstva, spet odzovejo na poziv k sodelovanju na literarnem natečaju. Izrazila je upanje, da se bo le-ta »prijel« in postal vsakoletna stalnica v Pomurju ali celo po vsej Sloveniji.