Ostalo

FOTO: Stanje vodotokov na današnji dan je na območju Občine Lendava stabilno, težave povzročajo zaledne vode

Danes ob 8. uri se je na sedežu občine sestal razširjen Štab CZ Občine Lendava. Župan občine Janez Magyar ga je vodil s terena. Prisotni so si izmenjali vse uradne informacije, zabeležene od včeraj zvečer do danes zjutraj. Ugotovljeno je bilo, da na območju naše občine največ težav povzročajo zaledne vode.
“Stanje vseh vodotokov na današnji dan je stabilno. Težave trenutno povzročajo zaledne vode na območju naselij Hotiza (Mirišče) in Kot. Intervencijo od samih zgodnji jutranjih ur vodi sam župan. Prestavlja se visoko kapacitetna črpalka Civilne zaščite Slovenije za potrebe znižanja nivoja zalednih voda, ki ogrožajo naselje Mirišče in nižinski del Hotize. V Kotu je stanje stabilno, vendar resno. Gasilci in pripadniki CZ obvladujejo trenutno stanje. Dodatni ukrepi za enkrat niso predvideni in niso izdani. Ostale kritične točke v Gornjem Lakošu in Benici so stabilne,” so sporočili iz Občine Lendava.

Kot so še napovedali na Občini Lendava, se bo danes pristopilo k sanaciji poškodovanega cestišča na Benici (grederiranje) ter k sanaciji poti pred nasipom v Gornjem Lakošu. Med drugim bo občina pristopila k analizi stanja protipoplavnih vreč (tudi jumbo vreč), ki so še na razpolago, da se po potrebi dopolnijo zaloge. “Vodstvo občine in poveljnik CZ še vedno redno nadzorujejo vsa poročila stanja na terenu in sprejemata sprotne ukrepe,” so še zapisali. Ob tem na Občini Lendava naprošajo prebivalstvo za mirnost ter strpnost ter naprošajo, da ne hodite v bližino vodotokov.

Na območju Benice je bil nasip utrjen, na delu nadvišan. V Petišovcih je bil uspešno zamašen propust v okolici “Petdinarke,” prav tako je bil nasip utrjen in na nekaterih točkah nadvišan na območju Gornjega Lakoša, v naseljih Kot ter Hotiza pa vodo črpajo visokokapacitetne črpalke, za katere je poskrbela Civilna zaščita. Stanje je sicer najresneje v Kotu, a je stabilno.