Sveže

FOTO: Spomnili so se na marčno revolucijo in osvobodilni boj na Madžarskem

V spomin na 15. marec 1848, ko si je madžarski narod izbojeval odpravo tlačanstva, svobodo tiska, postavitev samostojne narodne vlade in druge pomembne vrednote, tudi prekmurski Madžari, kakor njihovi rojaki čez mejo, (danes 15.3.2023) praznujejo narodni praznik. Obeležitev praznika se je pričela včeraj ob 17.00 uri s polaganjem vencev pri spominskih obeležjih Széchenyija in Kossutha ter ob 18.00 uri nadaljevala v Gledališki in koncertni dvorani.
Danes praznujejo na Madžarskem spomin na marčno revolucijo in osvobodilni boj leta 1848/49. Gre za enega največjih državnih praznikov, ki utemeljuje madžarski narod, zato ga praznujejo tudi Madžari, ki živijo v Prekmurju. Praznik so tako tukajšnji Madžari včeraj obeležili tudi v Lendavi in sicer najprej ob 17.00 uri s polaganjem vencev pri spominskih obeležjih Széchenyija in Kossutha. Slavnostni govornik pred obeležjema je bil Tomi Horvat, predsednik Sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava in Janez Magyar, župan Občine Lendava.

Za tem se je prireditev nadaljevala v Gledališki in koncertni dvorani in sicer ob 18.00 uri. Slavnostni govornik je tam bil Dušan Orban, predsednik Sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. V kulturnem programu so sodelovali učenci iz DOŠ Prosenjakovci, DOŠ Dobrovnik, DOŠ Genterovci in DOŠ I Lendava ter dijaki DSŠ Lendava.