Ostalo

FOTO: Slovesnost ob prazniku kulture (preko spleta) tudi v Murski Soboti

Letošnja slovesnost Mestne občine Murska Sobota ob slovenskem kulturnem prazniku v Gledališču Park se je zaradi epidemije koronavirusa odvila preko spleta. Na praznični večer so jo vsi zainteresirani lahko spremljali na daljavo, preko televizijskih in računalniških zaslonov, odvila pa se je v tamkajšnjem gledališču Park.
Slavnostni govornik ob letošnjem prazniku v Murski Soboti je bil umetnostni zgodovinar dr. Janez Balažic, ki je med drugim povedal: “Letos je praznovanje slovenskega kulturnega praznika drugačno. Drugačno zato, ker smo pahnjeni v distopično projekcijo katastrofičnega, celo apokaliptičnega. Podobe distopičnega sveta, ki so v zadnjih desetletjih profetsko, torej preroško, naseljene v science-fiction, znanstvenofantastičnih in horror filmih, generično tičijo že v davnih izročilih, zapisih, mitih, bibliji, grško-rimski mitologiji, poganskih kultih in mitologijah. So seveda stalnica v zgodovini civilizacije. Malone od nastanka sveta. Človeško bivanje je razpeto med življenjem in smrtjo, po freudovsko med Erosom in Tanatosom, med Dobrim in Zlim, med svetlobo in temo, med izgubljenostjo v nepredstavljivih kozmičnih razsežnostih in spoznanjem lastne minljivosti.”

Balažic je svoje razmišljanje ob prazniku zaključil s čestitkami občinskim nagrajencem, kakor tudi rojakoma, Sobočancema: letošnjemu osrednjemu Prešernovemu nagrajencu Feriju Lainščku in nagrajencu Prešernovega sklada Sandiju Červeku, ter dodal: “Nam vsem naj na koncu v mislih na dragocene opuse lavreatov zaželim pristne moči za sprejemanje, razumevanje, branje ter observiranje duhovno presežnega. Kajti iz te moči se budi in krepi upanje za človeka vredno in spoznavno privzdignjeno osebnostno rast.”

Sledila je podelitev priznanj najboljšim ustvarjalcem v Mestni občini Murska Sobota na področju kulture in umetnosti. Župan dr. Aleksander Jevšek je podelil priznanji za uspešno delo na področju kulture, ki sta ga prejela Vida Bukvič, učiteljica športne vzgoje na Osnovni šoli II Murska Sobota in ARGO, društvo za humanistična vprašanja. Plaketo za pomembne dosežke na področju kulture je prejel mag. Tomi Bušinoski, učitelj nemškega jezika na Osnovni šoli Črenšovci in profesor glasbe na soboški gimnaziji. Denarno nagrado za vrhunske dosežke na področju kulture in umetnosti je prejel dr. Robert Inhof, umetnostni zgodovinar, filozof, muzejski svetnik in direktor Galerije Murska Sobota, za monografijo z naslovom Osamljenosti. Izrazi tesnobe v “prekmurski” likovni umetnosti (izbor iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota).

V programu je nastopil pevec in instrumentalist Samo Budna, na odru pa sta se mu pridružila še pianist Dejan Berden in violinist Danijel Bogataj.


FOTO: TV Idea