Sveže

FOTO: Slovenska ter madžarska predsednica na Dvojezični srednji šoli v Lendavi

Po tem, ko sta predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in predsednica Republike Madžarske Katalin Novák opravili srečanje v mali sejni sobi Mestne hiše, sta se odpravili na Dvojezično srednjo šolo v Lendavi, kjer sta si po video predstavitvi šole ogledali prenovljene prostore -nadzidek, v vrednosti 666 tisočakov, od katerih je madžarska prispevala 138 tisočakov in jih s tem slovesno predali namenu. Ogledali sta si tudi tehnične delavnice šole, pozdravili dijake ter opravili slavnostni govor. Na koncu je sledilo skupinsko fotografiranje ter odhod v Dobrovnik.
Govor predsednice Pirc Musar objavljamo v celoti:

“Spoštovana predsednica Katalin Novák,
spoštovana ravnateljica Silvija Hajdinjak Prendl,
spoštovane učiteljice in učitelji,
drage učenke in učenci.

Zelo sem vesela, da sem danes tu s kolegico, prijateljico, predsednico Madžarske Katalin Novák. Dve ženski predsednici v dvojezični šoli sta dokaz prijateljstva in zaveza sosednjih držav k spodbujanju prijateljstva, spodbujanju sobivanja, učenja in spoštovanja raznolikosti.

Ena najpomembnejših stvari pri razvoju človeka je razvoj govora. Z govorom izražamo svoje želje, čustva, potrebe in preko govora navezujemo stike z ljudmi. Na govoru in stisku rok temelji diplomacija. Preko govora in besed navezujemo prijateljstva.

V Lendavi in prav v tej ustanovi se učite dveh jezikov in ustvarjate in komunicirate v dveh jezikih. V dveh jezikih se učite, v dveh jezikih se sporazumevate in navezujete prijateljstva.

In prav ta šola vam daje možnosti, da svet in dogajanje okoli sebe bolj razumete. In tudi preko dvojezičnosti, preko boljšega razumevanja kulture svojega in sosednjih narodov, postajate bolj občutljivi tudi za potrebe, želje in stiske drugih ljudi in posameznikov drugih narodov.

In to je prava dragocenost te ustanove. Večjezičnost bogati ne le vas kot posameznike, ampak bogati tudi družbo.

Srednja šola Lendava je šola, ki s svojimi programi uči za življenje. Veseli me, da sta obe državi pomagali, da se je šola še razširila in bo s svojim poslanstvom pri izobraževanju mladih pomagala, da se bo regija razvijala. Prizadevanja ravnateljice, podpora šoli s strani obeh držav, podpora lokalne skupnosti ter Pomurske madžarske narodne skupnosti, ki so sodelovali pri projektu širitve šole, aže na zavedanje vseh – da je za prihodnost regije prvenstveno treba spodbujati izobraževanje mladih regije. Zato priznanje vsem vpletenim za ta projekt.

Dijakinjam in dijakom pa želim, da bi znanja in prijateljstva, ki jih boste pridobili tu, znali dobro uporabiti v življenju in da boste prijateljstva, ki so se stkala med vami nosili s seboj vse življenje.

Učiteljicam in učiteljem pa privoščim učeče in zvedave učence in da ne bi jezikali nazaj dvojno v dveh jezikih, ampak po pravi meri in po

 Hvala in lepe praznike vsem.”