Sveže

FOTO: Šli so po poteh Miška Kranjca

Minulo soboto so že dvajsetič zapored organizirali pohod po poteh Miška Kranjca. Izpred Kranjčeve domačije v Veliki Polani so se pohodniki odpravili v Lendavo, pohod pa so zaključili v restavraciji Troica v Lendavi, kjer so ob dvajseti obletnici pripravili tudi kulturni program.

Trasa pohoda: Domačija Miška Kranjca Velika Polana – Mala Polana – Copekov mlin – zapornica na Ledavi – Dolga vas – Dolgovaške in Lendavske gorice – razgledni stolp Vinarium – Piramida – Miškove gorice – Supermarket TUŠ Kocet.

Pohod je po poti po kateri je dejansko hodil in v svojih literarnih delih opisal naš pisatelj Miško Kranjec. Obenem pot predstavlja del Pomurske planinske poti: žiga v Lendavi in Veliki Polani. Dolžina pohoda je približno 18 km.

“Ob večerih, posebej še jeseni, a tudi pozimi, dokler Mura ne zamrzne, se spreletavajo nad strugo divje race pa tudi divje gosi, a še druge ptice, ki se drže ob vodah. Spomladi in poleti pa nam ves dan grulijo po drevju divji golobi in grlice. Spomladi nam prepevajo kosi in slavci in še druge ptice. Ko spomladi vse zacvete – joj, to bi morala videti. In videti bi morala lepa jutra, ko sonce vzhaja. Pa spet pomladne povodnji bi morala videti, ko se voda razlije tako daleč, kakor ti nese oko, samo s čolni se tedaj vozimo… kot po morju. Pravijo, da je morje široko. Potem pa spet lovimo ribe, kakršne že pač hočemo jesti. – Poleti pa se včasih zapodijo črni ali žarjavi oblaki po nebu, strele švigajo na vse strani, treska, da joj, tudi v vodo, le v mlin nikdar.”
(odlomek iz Kranjčevega romana “Strici so mi povedali”).

Foto: László Ligeti