Ostalo

FOTO: Razstava “Črno-beli svet” na lendavskem gradu

V sklopu poletne muzejske noči, ki se je odvijala včeraj, na lendavskem gradu, se je v kleti gradu odvilo odprtje razstave “Črno-beli svet,” ki je mednarodna fotografska razstava.
V sklopu prireditve Poletna muzejska noč so včeraj v kletnih prostorih lendavskega gradu, odprli mednarodno fotografsko razstavo Črno-beli svet. Razstavljajo avtorji Fotokluba Čakovec, Fotokluba Nagykanizsa,Fotokluba Zalaegerszeg in Foto-video kluba Lendava. Od skupno prispelih 145 del, je žirija za razstavo izbrala 40 fotografij.

Fotografije je izbrala žirija v sestavi mariborskega fotografa Viljema Klemenčiča, lendavskega umetnostnega zgodovinarja Atille Pisnjaka in čakovske umetnostne zgodovinarke Maše Hrustek Sobočan, ki je v predgovoru med ostalim zapisala; “Črno – bela fotografija predstavlja sveto pismo umetniške fotografije ter prvotni poligon, na katerem se tako kot neobdelano železo v vroči peči, skrivno urijo primarne predpostavke fotografskega izražanja – imenujmo jih kar »sveto fotografska trojko« – kompozicija, tonaliteta in svetloba.

Tisti, ki je pomembne lekcije s pravkar naštetih področij preskočil, ne bo mogel postati del nekoliko dekadentne In ekskluzivne družbe, imenovane »črnobela fotografija«.” Razstav bo na ogled do konca novembra.

FOTO: Miran Dominko