Ostalo

FOTO: Prvi novi vlak Stadler predvčerajšnjim zapeljal iz madžarske na Hodoš ter skozi Mursko Soboto proti Ljubljani

V Slovenijo je predvčerajšnjim prišel prvi od naročenih 52 novih Stadlerjevih vlakov. Do konca leta jih bo predvidoma po naših tirih vozilo 10, do konca 2022 pa tudi ostali. Kdaj točno bo vlak prvič komercialno zapeljal po slovenskih tirnicah, še ni znano.
Po zaključenem sestavljanju prvega vlaka so se jeseni 2019 pričele testne vožnje na testnih progah na Poljskem in v Avstriji. Na testnih vožnjah so sodelovali tudi člani projektne skupine Slovenskih železnic. Do konca letošnjega leta bo po naših tirih predvidoma peljalo že 10 novih vlakov, do konca leta 2022 pa vseh 52 naročenih vlakov – od tega bo 21 enopodnih in 10 dvopodnih električnih ter 21 enopodnih dizelskih vlakov. Vlaki prihajajo iz proizvodnje v Švicarski firmi Stadler ki ima tudi obrate proizvodnje na Poljskem, v Slovenijo pa so prispeli čez Madžarsko.

Novi vlaki bodo sodobnejši, udobnejši in seveda tudi hitrejši. Vlak bo tudi bolj prostoren, vsa vrata bodo imela izvlečno stopnico za lažji vstop, prostore za osebe z omejeno mobilnostjo ter posebne toaletne prostore zanje, najmanj 10 mest za kolesa in vtičnice za polnjenje različnih mobilnih naprav. Vsi novi vlaki bodo omogočali sodoben informacijski sistem, vtičnice za polnjenje telefonov, prenosnih računalnikov, avtomatsko klimo itd. Vsi novi vlaki bodo opremljeni tudi z wi-fi signalom, ki bo omogočil dostopanje do interneta oziroma do različnih internetnih vsebin.

Naročene so bile tri različice teh vlakov Flirt, dizel pogon ta ki je prispel na Hodoš, in Stadler Kiss z elekričnim pogonom enonadstropni, in druga varianta dvonadstropnega. Novi vlaki (garniture) bodo skrajšali potovalni čas do 10 odstotkov (novi elektromotorni vlaki imajo hitrejše pospeševanje in potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro, dizelmotorni vlaki pa do 140 km/h). SŽ so prvih 26 vlakov naročile 2018, lani pa so k naročilu dodali še dodatnih 26. Skupna vrednost naročil je 320 milijonov evrov. Z nakupom novih vlakov so SŽ storile pomemben korak k modernizaciji potniškega prometa, kar je tudi eden njihovih najpomembnejših strateških ciljev.


FOTO: Leo Roudi