Sveže

FOTO: Prireditev na predvečer slovenskega kulturnega praznika

Včeraj zvečer se je v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi odvila osrednja kulturna prireditev, na predvečer slovenskega kulturnega praznika. Slavnostni govornik je bil mag. Igor Teršar, generalni direktor Direktorata za ustvarjalnost Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.
Javni zavod Knjižnica – Kulturni center Lendava je v sodelovanju z Občino Lendava, sinoči pripravil osrednjo slovesnost z bogatim kulturnim programom. V prvem delu programa so se predstavili trije pevski zbori (Mladinski pevski zbor DOŠ I Lendava, Komorni pevski zbor Vita ter Mešani pevski zbor »Nimam časa« Društva upokojencev Lendava), v katerih uspešno delujejo različne generacije pevcev. Sledila sta slavnostna govora mag. Igorja Teršarja ter čestitka župana Občine Lendava s podelitvijo priznanj za dosežke na področju kulture. Priznanja so prejeli: Društvo upokojencev Lendava za vsestransko vključevanje občanov v kulturni utrip občine, Glasbena šola Lendava za delo na področju vzgoje mladih glasbenikov ter Sabina Šinko za prispevek k razvoju lutkarstva in likovne umetnosti.

V drugem delu prireditve so nastopili Prifarski muzikanti, ki so se predstavili v sodelovanju z domačimi mladimi glasbeniki.

Društvo upokojencev Lendava

Kulturna dejavnost v Društvu upokojencev Lendava je zelo raznolika. Člani delujejo v gledališki skupini, pevskem zboru, literarni in likovni dejavnosti,  v krožku ročnih del in sekciji za ohranjanje kulturne dediščine. Članice krožka ročnih del že več kot desetletje vztrajajo in so svoja čudovita ročna dela postavile na ogled na številnih razstavah doma in v tujini. Njihov prispevek k ohranjanju tradicije in bogate dediščine je neprecenljiv. Svoje bogate izkušnje in izročilo uspešno prenašajo na mlajše rodove. Gledališka skupina Kofetarji letos obeležuje deseto leto in je v tem času uprizorila štiri igre: Kofetarji, En hribček bom kupil, Gremo na morje in Oporoka. Nastopili so tudi v številnih skečih  in bili dvakrat organizatorji prireditve Smejmo se s Kofetarji, na kateri sodelujejo skupine iz Pomurja.  Mešani pevski zbor Nimam časa DU poje na številnih prireditvah in koncertih tako doma kot tudi na Madžarskem in Hrvaškem. Sodelovali so na Pokrajinskih revijah upokojenskih pevskih zborov Pomurja in že dvakrat bili izbrani kot najboljši ter zastopali Pomurje v Ljubljani, v Cankarjevem domu. Njihovo petje postaja vse bolj ubrano in kvalitetno. Člani sekcije za ohranjanje kulturne dediščine pri DU so pripravili dve razstavi, in sicer »Vinogradništvo nekoč in danes« ter razstavo na temo »Babičina kuhinja«. V minulem letu so izdali lično knjižico z naslovom Jedi s porumenelih listov iz Lendave in okolice v slovenskem in madžarskem jeziku. Prav tako so lendavski upokojeni literarni ustvarjalci v svoja dela, ki so jih predstavili, prelili svoje spomine, želje, ljubezen, hotenja. Nekatere članice društva upokojencev recitirajo na različnih proslavah, v slovenskem in madžarskem jeziku.

Glasbena šola Lendava

Glasbena šola Lendava je ena od manjših glasbenih šol v slovenskem prostoru, toda vedno bolj prepoznavna v širšem okolju in tudi onstran naših meja. V zadnjih letih dosega šola izjemne rezultate in še nadalje beleži rast kakovosti dela. V Glasbeni šoli Lendava so v letošnjem šolskem letu vpisani 303-je učenci, ki obiskujejo pestro paleto programov. Šola od leta 2010 ob instrumentalnem programu izvaja tudi plesni program. V letu 2017 so v gledališki in koncertni dvorani Lendava izvedli že drugo samostojno baletno predstavo – Pepelko. Na šoli delujeta pihalni in harmonikarski orkester, ki se uspešno udeležujeta tudi državnih revij orkestrov, učenci šole veliko nastopajo na raznih šolskih in izvenšolskih nastopih, ter se udeležujejo revij, regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj ter festivalov. Šola dobro sodeluje z zavodi in institucijami, gospodarskimi družbami, raznimi društvi ter ustanovami v kraju in njeni okolici. Velikokrat programe raznih prireditev s svojim nastopom popestrijo učenci glasbene šole, ki pod mentorstvom svojih učiteljev navdušujejo obiskovalce. Vsako leto meseca maja organizira šola Promenadni koncert pihalnih orkestrov, ki se odvija na letnem odru Knjižnice in kulturnega centra Lendava. Na koncertu vselej nastopa več orkestrov iz vsaj treh držav.

V letu 2017 je na že 14. Promenadnem koncertu zaigralo okrog 200 mladih glasbenikov. V šoli se trudijo posebno nadarjene učence usmeriti v nadaljnje glasbeno izobraževanje na srednji stopnji oz. umetniški gimnaziji. V zadnjih nekaj letih vsako leto vsaj en ali dva učenca uspešno opravita sprejemne preizkuse ter tako nadaljujeta svoje glasbeno izobraževanje na srednji stopnji.

Številni zelo odmevni nastopi ter tekmovalni dosežki učencev glasbene šole kažejo na visoko strokovnost pri izvajanju dejavnosti, kvalitetno pedagoško delo, kakovostni kader ter vodenje le-tega.

Sabina šinko

Sabina Šinko je diplomirala leta 1992 na oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti Maribor pod mentorstvom Brede Varlove z likovnim oblikovanjem lutkovne predstave Pepelka Lutkovnega gledališča Maribor v režiji Edija Majarona. Po končanem študiju aktivno deluje na področju lutkarstva, predvsem likovnega oblikovanja lutkovnih predstav. Leta 1993 je v Lendavi ustanovila Lutkovno gledališče Pupilla, ki se je razvilo v inovativno in uspešno lutkovno skupino, kar dokazujejo številna gostovanja doma in v tujini. Likovno je opremila 33 lutkovnih predstav za otroke in odrasle.  Svoje znanje je izpopolnjevala na mojstrskih strokovnih seminarjih na Madžarskem ter  Hrvaškem. Vodi lutkovne seminarje za vzgojiteljice in učiteljice ter ustvarjalne delavnice in lutkovne krožke za otroke. Poleg lutkarstva se ukvarja še s slikarstvom in ilustracijo.V preteklem obdobju je imela 17 samostojnih in 10 skupinskih razstav, ilustrirala je knjige za otroke ter naslovnice knjižne zbirke Piramida založbe Litera. Leta 2010 ji je Univerza v Ljubljani podelila »Priznanje za pomembna umetniška dela na področju gledališke in radijske umetnosti – lutkarstva«. Sabina Šinko je zaposlena na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru kot izredna profesorica za lutkarstvo.