Ostalo

FOTO: Predstavitev romana Štefana Kardoša

V avli Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota je Štefan Kardoš, sicer učitelj slovenskega jezika na DSŠ Lendava, predstavil svoj roman z naslovom Veter in odmev. Ob tem je bila predstavljena še istoimenska zgoščenka, ki so jo z avtorjem romana soustvarili: pevka in aranžerka Alja Petric, pevka Tjaša Šimonka, igralec Ludvik Bagari in kitarist, aranžer ter skladatelj Damjan Stanišić.

O romanu

Potem ko se telo kitarista Adama Teodorja Vogrinskega nezaustavljivo razkraja in ko se že zdi, da bo njegova črtomirska duša zdaj zdaj prestopila mejo in se v brezbrežni večnosti stopila s samo Ljubeznijo, se zatakne – nesrečnik je še vedno priklenjen na tegobe zemeljskega sveta, čeprav le z neznatno gravitacijsko silo, ki se ji pravi spomin. A ta sila je dovolj, da se začnejo premikati gore in časi …  smo v idiličnem planinskem mestecu Gorenje selo. To je svet krepčilne selanske polente in zdravilne medice, dežela klene tradicije, čiste sreče in ravno pravšnje blaginje, ki ji s trdo, a pravično roko vlada robinhoodski župan in ravnatelj Karel Selan. Adam Teodor Vogrinski je postal učitelj glasbe na tukajšnji osnovni šoli. Toda še preden prvič vstopi v učilnico, dobi namig, da v šolskih klopeh morda sploh ne bo uzrl učencev, ampak … hrčke ali celo še kaj bolj neoprijemljivega.

O avtorju

Štefan Kardoš je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz slovenščine in sociologije kulture, zaposlen je kot profesor slovenščine na Dvojezični srednji šoli Lendava. Je soavtor romana Sekstant (skupaj z Normo Bale in Robertom Titanom Felixom), ki je izšel 2002 kot sozaložniški projekt založb Franc-Franc iz M. Sobote in Litere iz Maribora (roman je bil uvrščen med pet finalistov za nagrado kresnik leta 2003), in avtor naslednjih romanov: Rizling polka (Litera, 2007; nagrada kresnik za najboljši slovenski roman leta 2008), Pobočje sončnega griča (Litera, 2010; uvrstitev med pet finalistov za nagrado kresnik 2010), Zajčja sled/Zaveča slejd (Franc-Franc, 2012; krajše romaneskno besedilo v slovenskem knjižnem jeziku in porabščini) ter Veter in odmev (Franc-Franc, 2015; roman s priloženo zgoščenko).[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6262773525489345281?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]

Foto: Simon Vuk