Ostalo

FOTO: Predstavitev knjige na “Dvojki”

Sinoči se je v prireditvenem prostoru Zveze kulturnih društev Lendava (na Dvojki) odvil zanimiv literarni večer s predstavitvijo najnovejše knjige avtorice Olge Paušič – Vohljači. Ljubitelji izvirne domače literature so kljub koronskim omejitvam napolnili dvorano.
Avtoričino že 16. samostojna knjižna izdaja – prvi roman za odrasle bralce – je pritegnila številne obiskovalce. V pogovoru, ki ga je vodila dr. Judit Zágorec Csuka, so prisotni izvedeli o nastanku romana, ki je v bistvu detektivka, ki se dogaja v Lendavi in okolici.

Sodeloval je tudi založnik knjige Robert Titan Felix, direktor založbe Volosov hram, ki je povedal: “Ta zame precej domiselna in (za detektivko, namenjeno odraslim bralcem, v nasprotju s tisto ‘mladinsko’) tudi manj ustaljena postavitev detektivske pozicije je v tem romanu učinkovita tudi zato, ker je nikjer ne zanese v skrajnosti, ampak je umerjena s stanjem na terenu, kakor ga poznamo in tudi prepoznavamo, čeprav se zavedamo, da pokrajina v romanu ni realna pokrajina, čeprav se na kako realno pokrajino lahko nanaša. V prvi vrsti se avtorica izogne temu, da bi lokalne Sherlocke Holmese naredila preveč idealizirane, da bi recimo detektivom pokazali pot do rešitve problema in jim morda celo očitali levite za neresno opravljanje dela, po drugi strani pa izkoristi humornost osnovne postavitve, ne da bi tudi tej plati dala peruti onstran resničnostne preverljivosti. Kajti osnovna linija suspenza ni edini pramen tega romana, morda celo bolj pomembni so tisti, ki posegajo v intimne zgodbe posameznih udeležencev ‘iskanja rešitve problema’, in ki se prav tako odlično uležejo v zgodbo, tako da se v razrešitvi tehtnica pozornosti prevesi k tistemu delu romana, ki bi ga žanrsko lahko uvrstili v družinski roman, in ki romanu doda bolj kompleksno poanto, kot bi sicer samo razrešitev zapletov s sosedovim nepridipravom omogočala (od česar pa seveda ne smem izpostaviti več, kot je bilo rečeno, kajti to je vendarle detektivka, in morilec ne sme biti v spremni besedi razkrit, čeprav v tem primeru morilca … ne, naj bo dovolj! preberite, pa boste izvedeli!”

Odlomke iz romana je brala Jerica Trojak, mlada pevka Lucija Šetar pa je popestrila večer s svojimi pesmimi ob spremljavi na kitari. Razveseljivo je, da se Lendavčani zanimajo in berejo dela tudi lokalnih avtorjev. Pohvala pa velja tudi vodstvu Zveze kulturnih društev Lendava, ki v teh koronskih časih pripravlja številne prireditve, saj je čitalnica mestne knjižnice – glede na omejitve – res pretesna.