Ostalo

FOTO: Potop pod led

Radgonski potapljači so se predstavili na XIX. božično – novoletnem potopu, tokrat pod ledom. Potapljači, ki morajo biti pripravljeni v vseh vremenskih razmerah, imajo raje vaje kot iskanje utopljencev; Najbolj nevarno je ko se odtaja led na jezerih, ribnikih, gramoznicah …

Radgonska GAPORA (GAsilski POtapljači RAdgone), ki šteje okoli 50 potapljačev, je zadnji ponedeljek v letu 2016, na Štefanovo ter praznik samostojnosti in enotnosti, na v ribniku v Podgradu pripravila tradicionalni, že 19. potop. Tokrat se je devet potapljačev, v sklop rednega izobraževanja potapljaške enote, podalo pod led, kjer so iskali morebitne utopljence. Pod led so šli: Bogdan Šajnovič (najstarejši potapljač sploh, ki je nastopil vseh 19 potopov, 1. januarja pa bo napolnil 70 let), njegov sin Marko Šajnovič (vodja GAPORA), Tomi Habulin, Igor Zemljič, Denis Zupančič, Boris Mauko, Boris Brus, Boris Pučko in Miran Rojko, številni drugi člani pa so pomagali “na suhem”. Poleg usposabljanja za potope v hladni vodi, ki je tokrat imela med eno in štirimi stopinjami, so potapljači preizkusili tudi dodatno toplotno zaščito in hladnejšemu vremenu prilagojeno opremo. Kljub temu pa jim najbrž ni bilo prijetno, saj je bilo tudi na prostem, kljub sončnim žarkom, zelo mrzlo, okoli dve stopinji pod lediščem.

Enota za reševanje iz vode in z vode GA-PO-RA, že natanko 40 let deluje v okviru PGD Gornja Radgona. Letno sicer morajo potapljači iskati povprečno štiri utopljence, največ pa jih je bilo do devet na leto, še večkrat pa izpod gladine vode iščejo materialne dobrine ter tudi odvržene smeti.