Ostalo

FOTO: Popivanje: Tudi to je lendavski mestni park

Uporabnica spletnega družbenega omrežja Facebook je včerajšnji popoldan na svojem profilu objavila izgled mestnega parka po sobotnem popivanju neodgovornih občanov. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so že pred šestimi leti pozdravili ukrep prepovedi popivanja na javnih površinah, ki niso določene za točenje pijač, a ga je podprlo le nekaj občin.
Občine, ki so že leta nazaj sprejele odlok o prepovedi uživanja alkoholnih pijač na javnih krajih, so z rezultati zadovoljne. Večjih kršitev ne beležijo, upadlo pa je tudi število primerov vandalizma, ki je bil povezan s popivanjem. S tem pa se ni zmanjšalo le število primerov vandalizma, temveč tudi število primerov, kot jih je moč videti na spodnjih fotografijah, ki jih je objavila ena izmed ogorčenih uporabnic priljubljenega spletnega družbenega omrežja Facebook.

Po sprejemu odloka v nekaj občinah po državi, s pomočjo katerega so prepovedali popivanje na mestih, ki niso določena za točenje alkoholnih ali žganih pijač, so kršitelje zelo dolgo opozarjali in zahtevali, da očistijo okolico. Nekoliko kasneje so začeli z izrekanjem glob oz. z izdajanjem obdolžilnih predlogov na pristojna okrajna sodišča v zadevah, kjer je bila kršitelj mladoletna oseba. Informacija se je hitro razširila med mladimi in stanje se je zelo izboljšalo, poudarjajo na Občini Ptuj, kjer je takšen odlok v veljavi že nekaj krepkih let.

Kot še pravijo, opažajo, da sedaj manjše skupine alkohol skrijejo ob prihodu patrulj, včasih pa so jim ga ponujali, da skupaj potešijo žejo z njimi. Sedaj lahko pristopijo skupini, zahtevajo dokument, jih seznanijo s prekrškom, zahtevajo, da očistijo okolico in se z njimi pogovorijo. Poudarjajo, da ni bistvo v izrekanju globe. Za nadzor so pristojni medobčinski redarji, ki imajo diskrecijsko pravico oceniti situacijo in se odločiti glede ukrepanja.