Ostalo

FOTO: Polfinale pokala: Nafta 1903 s srcem in dvema igralcema manj premagala Radomlje, Lendava norela

Včerajšnje polfinalno srečanje v nacionalnem nogometnem centru Brdo pri Kranju bo zagotovo zapisano z velikimi črkami v zgodovino lendavske Nafte 1903. Po kar 120 minutah tekme z dvema igralcema manj, z neverjetnim vratarjem Florjanom Raduho in po streljanju enajstmetrovk, so se modro-beli uvrstili v veliki finale pokalnega prvenstva in sicer proti večnemu rivalu, murskosoboški NŠ Mura.
Nogometaši Nafte so drugi finalisti Pokala Slovenije, potem ko so v polfinalu na Brdu pri Kranju premagali zasedbo Radomelj z 2:1 po streljanju enajstmetrovk. V finalu Lendavčane čakajo sosedski rivali – nogometaši Mure. Uspeh Nafte dobi dodatno vrednost, če vemo, da je Nafta praktično dobro uro tekme igrala brez dveh izključenih nogometašev, napredovanje pa so si Lendavčani zagotovili po streljanju enajstmetrovk, kjer se je izkazal vratar Florijan Raduha.

Uvod tekme je pripadel Lendavčanom, ki so prvič resneje ogrozili vrata tekmeca v peti minuti, v 12. minuti pa so tudi povedli, ko je Mitja Novinić iz prve sprožil z 20 metrov in zadel za 1:0. Nesluteno se je zgodilo kakšnih 15 minut kasneje, ko je Vedran Vinko nespametno naredil prekršek za drugi rumeni karton. Radomlje bi številčno premoč skorajda izkoristile v 33. minuti: Grega Marinšek je bil na desni strani prodoren v kazenskem prostoru, njegov strel pa je Raduha odbil in Nafta je šla na odmor s prednostjo.

za tem je sledil pritisk Radomelj, kateri se jim je tudi obrestoval. Zaradi nevarne igre v kazenskem prostoru je sodnik David Šmajc, o katerem bi lahko v nadaljevanju povedali kakšen ducat kritik, pokazal na belo točko. Zanesljiv izvajalec je bil Luka Cerar. V 57. minuti je Jaka Bizjak po nogah udaril Oliverja Kregarja in tako kot Vinko prejel drugi rumeni karton. Tudi zanj je to seveda pomenilo predčasen odhod v slačilnico.

Nafta 1903 odslej igra s kar dvema igralcema manj. Čeprav so Radomljani bili prepričani, da je pred njimi lahko delo, so se pošteno ušteli. V zadnjih desetih minutah so ti precej popustili, Nafta 1903 pa je, lahko bi rekli iz razloga številčnosti, črpala neverjetno moč in se več kot uspešno zoperstavljala nasprotniku.

Tudi v podaljšku (2 x 15 minut) Radomlje, ki bi z uvrstitvijo v finale slavile največji uspeh kluba, niso imele konkretnih rešitev. Nafta je z zanesljivim Raduho ne le kljubovala vsem pritiskom, ampak si je po stotih minutah igre priigrala lepo priložnost, toda Mihaelu Reberniku je po protinapadu zmanjkalo moči. V 103. minuti je sodnik Šmajc razburil klop modro-belih, saj ni z rdečim kartonom kaznoval nevarnega štarta desetice Radomelj Luke Cerarja.

Odločala je loterija z bele točke, v kateri je bil glavni junak kdo drug kot – Raduha. Ustavil je strela Štromajerja in Jakovljevića ter poskrbel, da bo finale slovenskega pokala 24. junija (na Brdu pri Kranju, znova brez gledalcev) velik praznik prekmurskega nogometa, saj bo Naftin tekmec Mura, ki je v torek s 4:0 izločila Aluminij.

ALCER RADOMLJE – NAFTA 1903 3:5* (0:1, 1:1)
*po enajstmetrovkah

Stadion NNC Brdo, brez gledalcev, sodniki: Šmajc, Žunič in Pospeh.
Strelca: 0:1 Novinič (12.), 1:1 Lu. Cerar (50./11 m).
Enajstmetrovke (2:4):
Štromajer – X (Raduha brani)
Novinič – 0:1
Nuhanović – 1:1
Pirtovšek – 1:2
Jakovljević – X (Raduha brani)
Živko – 1:3
Cerar – 2:3
Paku – 2:4
Rumeni kartoni: Vrandečič, Lu. Cerar; Leuštek, Vinko, Bizjak, Ploj, Raduha.
Rdeča kartona: Vinko (26.), Bizjak (56.).

Kalcer Radomlje: Le. Cerar, Jazbec, Zabukovnik (od 101. Brolih), Kregar (od 106. Golob), Nuhanović, Lu. Cerar, Nikolić, Marinšek (od 46. Štromajer), Guček, Vrandečič, Poglajen (od 106. Jakovljević).
Nafta 1903: Raduha, Živko, Rebernik, Leuštek, Novinič, Paku, Bizjak, Gergenyi, Vinko, Vegh (od 67. Ubochioma), Ploj (od 67. Pirtovšek).

FOTO: Drago Milič