Ostalo

FOTO: Poklicna industrijska gasilska enota Nafta Lendava prejela novo gasilsko vozilo

Lanskega 31. maja so se v Trimlinih, natančneje pri poklicni industrijski gasilski enoti Nafte Lendava, ki deluje pod okriljem podjetja Nafta varovanje in požarna varnost d.o.o., mudili Minister za obrambo Marjan Šarec, državni sekretar Rudi Medved in župan Občina Lendava Janez Magyar. Ti so se prepričali o nezavidljivi situaciji, v kateri so se znašli poklicni gasilci v omenjeni enoti. Kot kaže, se zadeve vendarle premikajo v pravo smer, saj je enota včeraj prejela novo tehnično reševalno vozilo.
Industrijska cona Trimlini, v kateri poklicna industrijska gasilska enota Nafta Lendava skrbi za požarno varnost, velja za eno od najbolj tveganih točk v Prekmurju. Razmere v enoti so sicer že dlje časa slabe, enoto namreč pesti predvsem pomanjkanje kadra ter zastarelost in neustreznost opreme, ob tem da enota zagotavlja 24-urno požarno varnost za pogodbene partnerje skupine Nafta Lendava, za družbo Eko-Nafta, ki v Lendavi upravlja skladišče naftnih derivatov Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve (po navedbah na spletu ima skladišče kapaciteto 26 milijonov litrov), zaradi statusa gasilske enote širšega pomena (ob operativnih enotah prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Ljutomer, Gornja Radgona in Murska Sobota) pa posreduje še ob nesrečah na pomurski avtocesti, težjih nesrečah na preostalih cestah, delovnih nezgodah in ob nesrečah z nevarnimi snovmi.

A vsaj kar se opreme tiče lahko tokrat zapišemo, da se je zadeva vendarle premaknila na bolje. Poklicni gasilci so se namreč včeraj razveselili novega tehničnega reševalnega vozila znamke Iveco, ki bo, kot nam je zatrdil Rihard Kovač, omogočil veliko varnejše in predvsem hitrejše izvoze ter kakovostnejše opravljanje dela, saj gre za vozilo, ki je med drugim zelo dobro opremljeno. Podjetje Nafta varovanje in požarna varnost d.o.o. je vozilo naročilo pred dobrim letom in pol, torej preden so tamkajšnji gasilci opozorili na svoje težave in preden so enoto obiskali Šarec, Medved in Magyar. Vozilo je “domov” prispelo včeraj, vrednost slednjega pa znaša okrog 200 tisočakov. Po naših informacijah je podjetje finančna sredstva za nabavo zagotovilo samo.

“Najdlje se je v celotni nabavi čakalo na podvozje, nadgradnjo pa je izvedlo podjetje Euro GV. Vozilo je moči 134 kW (180 konjskih moči), motor je 4-cilinderski, ima šest prestav in ima pogon na zadnja kolesa. Visokotlačna črpalka lahko v minuti prečrpa 160 litrov vode pri 50 barih in ima 1000-litrski rezervoar za vodo. Ima en napadalni vod, možnost mešanja penilnega sredstva v vozilu, orodje za posredovanje pri prometnih nesrečah, plezalno orodje, orodje za stabilizacijo, ročni agregat za rezanje ter razpiranje, komplet za prvo pomoč, avtomatski eksterni defibrilator, vratne opornice, imobilizacijo, nosila, dva dihalna aparata, sekire, vrvi, luči, prenosne radijske postaje, vrvi za reševanje iz globin in višin, stikalna lestev z vsemi dodatki, rampa za reševanje iz tovornih vozil, dvižni reflektor, v vozilu pa se lahko prevažajo največ tri osebe, kar je dovolj za naše potrebe. Ocenjujem, da bomo to vozilo največkrat uporabljali pri posredovanju ob prometnih nesrečah,” je za naš spletni medij vozilo opisal Rihard Kovač.

Gasilska enota je do sedaj operirala s tremi vozili ter s poveljniškim vozilom. Najstarejše vozilo je letnik 1983, sledi mu vozilo z leta 1990, tehnično vozilo iz leta 2005, poveljniško vozilo iz leta 2017 ter sedaj četrto in najnovejše vozilo, letnik 2024.