Ostalo

FOTO: PGD Kapca prejeli podvozje gasilskega vozila, ki sedaj gre na nadgradnjo

Prostovoljno gasilsko društvo Kapca, ki je v letu 2019 obeležilo 90. obletnico obstoja, bo v letošnjem letu dobilo novo in nujno potrebno gasilsko vozilo, o čemer smo sicer že poročali. Izvalalec Svit-Zolar d.o.o. je pred dnevi, ob prisotnosti župana Občine Lendava Janeza Magarya, Prostovoljnemu gasilskemu društvu Kapca ob prisotnosti poveljnika in predsednika predal podvozje gasilskega vozila.
Na javnem naročilu Občine Lendava, ki je bilo objavljeno aprila, je uspešno kandidiralo podjetje Svit-Zolar d.o.o., podjetje pa je v teh dneh prostovoljnemu gasilskemu društvu Kapca predalo podvozje gasilskega vozila, sicer narejenega v Rusiji. “Vozilo se bo do marca 2021 še nadgradilo in opremilo s potrebno opremo, ki bo zadostila kriterijem za gasilsko vozilo GV-V1. PGD Kapca je bilo od leta 2018 brez lastnega vozila, zaradi dotrajanosti so vozilo, ki so ga uporabljali do takrat, izločili iz prometa. Novo vozilo, ki ga je sofinancirala Občina Lendava ima 4 kolesni pogon, tako da ga bodo gasilci lahko uporabljali tudi na gričevnatih delih,” je Občina Lendava sporočila preko svoje spletne strani.

Gasilci na Kapci sicer operirajo z izjemno starimi vozili, eno izmed slednjih, vozilo znamke TAM so pred tremi leti celo predali gasilskemu muzeju Slovenije v Metliki, saj je bil tako star, da ga več ni bilo mogoče registrirati, gasilska cisterna, ki je še v garaži društva, pa je stara nekaj čez 40 let in je prav tako muzejski primerek in je edino vozilo, ki ima vgrajen agregat za proizvodnjo električne energije. “Prav to je razlog, da Gasilska zveza Lendava zaenkrat še vidi razlog zakaj ga obdržati,” je dejal Ivan Kasnik.

Nadgradnja mora imeti rezervoar vode, napravo za en hitri napad, prostore za gasilsko tehnično opremo in motorno brizgalno s pnevmatskimi sanmi. S strani ponudnika mora biti dobavljena tudi gasilsko-reševalna oprema, ki je posebej našteta v seznamu, za ostalo opremo po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije pa morajo biti ustrezno urejena tudi pritrdišča. Cena takšnega vozila se giblje med 120.000 in 180.000 evri.

FOTO: Attila Toplak, Dean Bot