Ostalo

FOTO: Osrednja slovesnost ob praznovanju 27. praznika Občine Lendava

V Gledališki in koncertni dvorani Lendava je sinoči potekala osrednja slovesnost ob praznovanju 27. praznika Občine Lendava in obeležitvi 120 let igranja nogometa v našem mestu. Zbrane sta nagovorila župan Občine Lendava Janez Magyar in predsednik Nogometnega društva Lendava 1903, Gábor Végh.
Občinski praznik, ki ga praznujemo 28. oktobra, sega v leto 1366, ko je kralj Ludvik I. podelil rodbini Bánnfy sejemske pravice, ki so Lendavi zagotovile pomembno mesto na gospodarskem, političnem in meščanskem zemljevidu Evrope. Župan Občine Lendava Janez Magyar je v svojem nagovoru poudaril pomen združevanja in se ponosno ozrl na bogato zgodovino občine. Predsednik Nogometnega društva Lendava 1903 Gábor Végh je poudaril veliko odgovornost, ki jo nosi kot predsednik kluba z bogato tradicijo, ter se veselil nove nogometne akademije.

Častni občana Občine Lendava je letos postal Robert Požonec, ki je s svojim široko razpršenim angažiranjem na najrazličnejših področjih strokovnega, poklicnega, humanitarnega, političnega, športnega in civilnega udejstvovanja vitalen in zgleden član lokalne skupnosti in hkrati vpet v številne dejavnosti na regionalni in državni ravni.

Plaketo Občine Lendava je prejela družina Derviši, ki s svojo slaščičarsko ponudbo že več generacij prispeva k bogatitvi vsakdanjika Lendave in njene turistične ponudbe. Plaketo Občine Lendava je prejel tudi Vilmos Vass, ki je z dolgoletnim delom na področju zdravstva in družinske medicine pomagal številnim pacientom in opravljal različne vodilne vloge v zdravstvenih organizacijah.

Priznanje Občine Lendava je prejelo Turistično in okoljevarstveno društvo Petišovci, za njihovo aktivno vlogo na področju turizma in okoljevarstva ter sodelovanje na občinskih prireditvah. Priznanje Občine Lendava je prejel tudi Jožef Kovač, ki se je izkazal s svojim vsestranskim delovanjem v gospodarstvu, kulturi in prostovoljstvu ter s svojo predanostjo lokalni skupnosti Priznanje za najlepše urejeno naselje v Lendavi v letu 2023 je prejelo naselje Dolina pri Lendavi, ki se ponaša z organizacijo kakovostnih prireditev, urejenimi površinami in obnovljeno etnološko hišo.

Spominske listine Občine Lendava, ki se podeljujejo društvom in organizacijam ob okrogli obletnici delovanja na različnih področjih ustvarjalnosti in dela, so letos prejeli: za 10 let delovanja Turistična zveza Lendava vabi in Bowling klub Lendava; 20 let delovanja Kulturno-umetniško društvo-KPZ Vita Lendava; 25 let delovanja Ljudski pevski zbor Kulturnega društva József Attila Kapca; 30 let delovanja Lutkovno gledališče Pupilla, 35 let delovanja Veziljski krožek Čentiba, 45 let delovanje Kulturno društvo Lendava, Območna Obrtno-Podjetniška zbornica Lendava, Varis Lendava d.o.o. in Športno društvo speedway team Lendava; 50 let delovanja Galerija-Muzej Lendava, Medobčinsko društvo invalidov Lendava; 60 let delovanja Nogometni Klub Graničar; 75 let delovanja Nogometno društvo Zvezda Dolina, 120 let delovanja Nogometno društvo Lendava 1903 in za 150 let delovanja Prostovoljno gasilsko društvo Lendava.

Priznanje župana za požrtvovalno aktivnost pri naravnih nesrečah so prejeli Civilna zaščita Občine Lendava, Gasilsko poveljstvo Občine Lendava in Gasilska zveza Lendava. Priznanje župana Za nesebično prostovoljno pomoč pri različnih prireditvah v Lendavi je priznanje župana prejel Mario Probojčević in za delovanje na področju veterinarstva, varovanja domačih in koristih živali ter njihovih družbeno odgovornih Veterinarska postaja Lendava d.o.o.

Prejemniki jubilejnega priznanja Nogometnega društva Lendava 1903 so najstarejši nogometaši kluba: Miloš Posedel, Jožef Šimonka, Janez Perša, Jožef Pal, Roman Piberčnik, Rudolf Krampač, Štefan Škrilec in Štefan Gregur.