Sveže

FOTO: Osrednja regijska prireditev ob dnevu Civilne zaščite

V Kulturni dvorani v Črenšovcih se je včerajšnji pozni popoldan odvila osrednja regijska slovesnost v počastitev 1. marca – dneva Civilne zaščite s podelitvijo nagrad in priznanj Civilne zaščite v letu 2019 v Pomurju.
Komisija za priznanja in nagrade s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami je letos potrdila skupaj 264 predlogov za priznanja Civilne zaščite. Na osrednji slovesnosti v kongresni dvorani na Brdu pri Kranju je bilo minuli petek podeljenih deset bronastih, trinajst srebrnih in enajst zlatih priznanj ter pet plaket. Kipec Civilne zaščite za življenjsko delo je letos prejela Jamarska reševalna služba (JRS). Preostala priznanja Civilne zaščite bodo podelili na trinajstih regijskih prireditvah po Sloveniji. Za Pomursko regijo se je ta tokrat odvila v Kulturni dvorani v Črenšovcih.

1. marec se praznuje kot “dan Civilne zaščite.” Leta 1992 je tudi Vlada Republike Slovenije določila 1. marec za dan Civilne zaščite v Republiki Sloveniji. Z dnevom Civilne zaščite želimo krepiti zavest javnosti o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o vlogi Civilne zaščite pri varstvu pred njimi, želimo pa tudi poudariti pomen mednarodnega sodelovanja pri razvoju zaščite človeka in njegovega okolja. Pozdravni nagovor je imela županja občine Črenšovci, Vera Markoja, slavnostni govornik pa je bil Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje. V kulturnem programu so sodelovali Kulturno-turistično društvo Črenšovci in osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci.

Letošnja priznanja sta v Črenšovcih podelila mag. Martin Smodiš, poveljnik Civilne zaščite za Pomurje in vodja murskosoboške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje ter Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje.

Bronasti znak civilne zaščite so prejeli:
Melita Černela iz Murske Sobote
Matjaž Durič iz Rakičana
Darko Knaus iz Polane
Andrej Rus iz Cvena

Srebrni znak civilne zaščite so prejeli:
Milan Gomboc iz Puconcev
Marko Šajnovič iz Gornje Radgone
Janez Zadravec iz Črenšovcev
PGD Središče za 100. obletnico aktivnega delovanja

Zlati znak civilne zaščite sta prejela:
Andrej Trstenjak iz Branoslavcev
Anton Gomboc iz Murske Sobote

Plaketa civilne zaščite je šla v roke:
PGD Kobilje ob 130. obletnici aktivnega delovanja