Ostalo

FOTO: Osma izdaja Pohoda od Pinc do Hodoša je postregla z rekordno udeležbo

Turistično društvo Palinka Čentiba in Pomursko madžarsko mladinsko društvo, sta letos ponovno skupno organizirala POHOD Pince- Hodoš 2023. Sporočilo pohoda, ki je nastal na pobudo zakoncev Abraham iz Hodoša, je vsako leto enak: povezanost in vztrajnost, ki združuje prebivalce lendavske in goričke pokrajine, Slovence, Madžare in ostale narode.
Letos so se pohodniki zbrali pred Vaškim domom v Pincah, kamor so se pripeljali tudi tisti, ki so prišli iz Goričke ali Dobrovniške smeri. Že pri startu v Pincah so bili pohodniki deležni pogostitve tamkajšnjega Turističnega in kulturnega društva, ter Krajevne skupnosti. Tako so okrepčani pohodniki krenili na pot, ki je merila blizu 48. kilometrov. Letošnji pohod je bil že osmi po vrsti.

Pohodniki so iz Pinc krenili v smeri Dolina – Čentiba, kjer so imeli prvo postojanko z okrepčili pri KC Murania. Pot so nadaljevali v smeri nove kolesarske steze proti Dolgi vasi. Ker so dolgovaščani znani po gostoljublju od tam noben pohonik ni šel lačen ne žejen. Od tam naprej je karavana peščev krenila proti vasem Mostje in Genterovci, kjer so pohodnike pričakali člani Turističnega društva Radmožanci. Po okrepčilu je bilo potrebno naprej, tokrat je bila naslednja postojanka s kosilom v Dobrovniku

Po toplem obroku na dvorišču Etnografske hiše Györgya Dobronokija so si pohodniki lahko oddahnili, za kar dobro uro. Tukaj so se pridružili še drugi, ki so krenili do Hodoša. Pot se je nadaljevala v smeri Čikečke vasi, toda pot do tja se je nepričakovano zavlekla, saj se je ravno med hojo v Bukovniških gozdovih vlila kar poštena ploha. K sreči so bujna vejevja zaščitila neutrudne pohodnike, ki so nato nadaljevali do vaškega doma v Čikečko vas. Hladni narezki in domači pereci ter pijača, ki so jih pripravili domači gasilci so vrnili moči utrujenim junakom. Ura je tekla, potrebno je bilo kreniti.

Prosenjakovci so se zdeli blizu, že se je čutila utrujenost v nogah. Domače kulturno društvo je pripravilo postojanko pri bivši trgovini. Do Središča se je vila dolga pot čez goriči gozd, ki je izgledal neskončen. Do Domanjševec ni bilo tako daleč, a kaj, ko so se kilometri vlekli, kot še nikoli. Naslednja in hkrati zadnja postojanka pred ciljem je bila čudovita Etnografska hiša v Domanjševcih. Zdaj so že vsi bili prepričani, da pridejo na cilj. Okrepčani so nadaljevali, čez Krplivnik do Hodoša, kamor so prispeli okoli 20. ure. Na terasi nogometnega društva je na junake čakal odličen bograč. Sledila je podelitev priznanj in zahvala vsem, ki so v celoti ali delno prehodili pot.

Na koncu so se vsi strinjali in bili hkrati navdušeni nad sprejemom in ugotavljali, da obstaja še sožitje, kajti skoraj vsepovsod so jih čakali z dobro voljo in dobrotami in jih spodbujali, da bi vsi udeleženci pohoda prišli do konca poti. Glede na to, da se pohoda iz leta v leto udeležuje vedno več pohodnikov, leto nekaj čez petdeset udeležencev sta bila organizatorja soglasna, da je zdaj to že tradicionalni pohod, ki ga bodo tudi v prihodnje organizirali.

Foto in tekst: Viktor Hranilović