Ostalo

FOTO: Odprtje razstave akademskega slikarja Ferenca Veszelya

V lendavski sinagogi je včeraj pozno popoldan potekalo odprtje razstave akademskega slikarja Ferenca Veszelya z naslovom Slike iz Bude. Pozdravni nagovor je, poleg direktorja Galerije-Muzeja Lendava, Dubravka Baumgartnerja, imela tudi podžupanja Lokalne samouprave 12. okrožja Hegyavidék v Budimpešti. Strokovno je razstavo predstavila Judit Kallós, umetnostna zgodovinarka.
Ferenc Veszely se je rodil leta 1945 v Weisu v Avstriji. Po vojni je živel s starši in sestro v Székesfehérvárju. Maturiral je na Likovni gimnaziji v Budimpešti, nato pa leta 1968 diplomiral kot slikar in grafik na Visoki šoli za likovno umetnost. Med letoma 1988 in 2002 je bil predavatelj na Madžarski univerzi uporabnih umetnosti. Je ustanovni član Grafične kolonije v mestu Mako na Madžarskem. Bil je tudi umetniški vodja ustvarjalne skupnosti Budavk. Tri desetletja je potoval po svetu kot grafični oblikovalec Hungexpoja, dvanajst let pa je bil scenograf v gledališču Vidám Szánpad. V graščini Dörgicse je ustanovil Galerijo Ól, kjer številnim umetnikom prireja samostojne in skupinske razstave.

Je eksperimentalni umetnik in inovator. Ustvarja kolaže, instalacije, grafike in oljne slike ter oblikuje plakate za gledališke in kino predstave. Večinski del njegove umetniške ustvarjalnosti predstavljajo pop-art dela, ki so nastala na podlagi likovnih del iz različnih obdobij in izmov. Veszely se je v svojih slikah v sedemdesetih letih osredotočil predvsem na družbene in zgodovinske simbole, da bi jih razgalil in kritiziral ideologijo kulturne politike z ironijo in humorjem. Svojevrstno členitev zgodovinskih, kulturnih ali literarnih tem uporablja tudi pri svojih najnovejših slikah- kot je likovno delo z naslovom Družina, katere ozadje je predelava slike Zrnyijeva ofenziva pri Szigetvárju Petra Kraffta iz leta 1825. V ospredju, v središču kompozicije vidimo družino surikat, katere interpretacija je večplastna in opozarja na številne aktualne družbene razmere in priča o socialni občutljivosti Ferenca Veszelyja.

Ferenc Veszely ne kopira zgolj, temveč prevzete detajle in motive aktualizira oz. posodablja ter jih umešča v nove kontekste, polne humorja, ironije in groteske. Vendar tega ne počne provokativno, ampak s prefinjenim namigovanjem, zato da gledalcu prepusti lastno interpretacijo. V zadnjih letih je grozdje postalo njegov priljubljen motiv. Na njegovih slikah se grozdje včasih spremeni v popolno kroglo, ki simbolizira popolnost, to je kozmos.

Umetnosti zgodovinar Józsa Kitty, je v zvezi z Veszelyjevo razstavo v galeriji Újbuda leta 2012, zapisal: “Slike Ferenca Veszelyja so napolnjene z živo mislijo.” Preteklost in sedanjost tvorita popolno enotnost njegovih slik, ki so prežeta z vedrino, igrivostjo, z uživanjem in ljubeznijo do življenja, ob tem pa jim ne primanjkuje kritičnega razmišljanja in briljantnih slikarskih rešitev.