Sveže

FOTO: Odprli nov Drevored Martina Luthra

Na včerajšnji dan, ko goduje zavetnik Murske Sobote in tamkajšnje župnije sv. Nikolaj ali po domače Miklavž, je župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek skupaj s škofom Evangeličanske Cerkve v Sloveniji mag. Gezo Filom in soboškim škofom dr. Petrom Štumpfom slovesno odprl Drevored Martina Luthra.
Ob tej priložnosti je tamkajšnji župan povedal, da se Murska Sobota z Lutrovim drevoredom postavlja na zemljevid Lutrovih mest, ker je protestantska dediščina oblikovala značaj ljudi in pokrajine. “A ta izjemnost je resnično velika zato, ker pri nas in z nami že dolgo sobivata protestantsko in katoliško izročilo. Zato sem vesel, da sta danes z nami škof evangeličanske cerkve in škof katoliške cerkve. Naša kultura je povezanost obeh,” je še povedal župan.

Sožitje sta v svojih nagovorih izpostavila tudi oba škofa in se zahvalila mestni občini za dobro sodelovanje in povezovanje.

Z ureditvijo Drevoreda Martina Luthra se je v Murski Soboti začela 1. faza prenove mestnega središča, katere cilj je vrnitev življenja v mestno jedro Murske Sobote. Sicer celovita prenova, ki se bo nadaljevala spomladi, zajema novo ureditev parkovnega dela Trga zmage in nadaljevanje ureditve dvignjene ploščadi od Drevoreda Martina Luthra do ograje evangeličanske cerkve čez Slovensko ulico. Takrat se bodo postavile tudi klopi. Začetek ureditve najpomembnejše mestne površine, južnega dela Slovenske ulice se načrtuje za jesen 2018.

Prenova se je izvajala po zmagovalni natečajni rešitvi avtorjev Mateja Blenkuša, Darje Matjašec, Primoža Žitnika in Nejca Florjanca, ki so povedali, da gre za pristop k prenovi odprtih javnih površin, ulic, pločnikov in površin za kolesarje, tako da bo v prihodnje to območje kombinacija parka, odprtih javnih površin in v delu Slovenske ulice cesta s prednostjo pešcev in kolesarjev s posebnim režimom za motorna vozila. Prenovo središča spremljajo postavitev sodobne urbane opreme, v katero je zajeta tudi postavitev klopi, ureditev novih zelenih površin z zasaditvijo dreves in posodobitev komunalne infrastrukture.

Prva faza prenove je prijavljena za sofinanciranje iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Mestna občina Murska Sobota ta projekt načrtuje kot prednostno naložbo, s katero izboljšuje kakovost urbanega okolja in oživljanje mesta, zaradi načrtovanega zmanjšanja prometa pa tudi zmanjšanje onesnaženosti zraka in hrupa. Pri tem se pričakuje 80% delež iz EU sredstev, 20% pa bo zagotovila občina. Celotna investicija je znašala 455.000 EUR.