Ostalo

FOTO: Odprli mednarodno fotografsko razstavo Hommage au Surréalisme

V kleti lendavskega gradu so minulo soboto odprli mednarodno fotografsko razstavo Hommage au Surréalisme. Razstavo v kateri sodelujejo fotografi iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije je odprl umetnostni zgodovinar Atilla Pisnjak, ki je skupaj z Eifert Jánosom in Dubravkom Baumgartnerjem opravil izbor fotografij za razstavo. Glasbeni pridih otvoritve je prispeval kitarist Dušan Stojanović. Razstava bo na ogled do 31. oktobra 2017.
V okviru vseslovenske prireditve “Poletne muzejska noč” sta Foto-Video klub Lendava in Galerija-Muzej Lendava organizirala fotografsko razstavo Hommage au Suréalisme. Na razstavi so poleg domačih fotografov sodelovali še člani fotoklubov iz Čakovca, Nagykanizse  ter Vet-Art forum iz sosednje Avstrije. Izborna komisija v sestavi Atilla Pisnjak, Eifert János ter Dubravko Baumgartner je od prispelih 250 fotografij izbrala 40 za postavitev razstave in je tako raznolika dela fotografov iz štirih dežel uspešno povezala v smiselno celoto.

In kot je dejal umetnostni zgodovinar Atilla Pisnjak v otvoritvenem govoru ” … vendar smemo pozabiti, da nadrealizem ni slog nekega minulega obdobja. Še več, sploh ni slog! Saj kot zrcali tudi razstava, v nadrealizmu ni določenih slogovnih znakov, ki bi jih morali umetniki upoštevati. Ne gre za nič drugega, kot manifestacijo popolne svobode. Zato bi lahko bila najbolj relevantna opredelitev nadrealizma ta: je način izražanja, ki svobode duha in podzavesti ne zapre med nikakršne meje!” Za glasbeno popestritev otvoritve razstave je poskrbel kitarist Dušan Stojanović.

Foto: Tomaž Galič