Sveže

FOTO: Odprli likovno razstavo Hundertwasserja & Hasegawe: Orient & Okzident

Današnji večer so na lendavskem gradu, v nabito polnem razstavnem prostoru, odprli razstavo dveh likovnih velikanov Hundertwasserja & Hasegawe z naslovom Orient & Okzident.
Gre za razstavo avstrijskega umetnika Friedensreicha Hundertwasserja (1928-2000) in japonskega Shoichija Hasegawe (1929-) z naslovom Orient & Okzident, ki je del uspešnega cikla razstav Velikani svetovne likovne umetnosti na lendavskem gradu.

Govorniki na odprtju razstave so bili podžupan Občine Lendava dr. Mihael Kasaš, namestnik veleposlanice Republike Avstrije mag. Norbert Hack, namestnica veleposlanika Japonske Keiko Furuta in umetnostni zgodovinar Atilla Pisnjak. Razstavo je odprl Silvester Gaberšček, vodja Sektorja za nepremično kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije.

Z razstavami svetovno priznanih umetnikov se je Galerija – Muzej Lendava v zadnjih letih uveljavila tudi v širšem srednjeevropskem prostoru, saj je eden najbolje obiskanih muzejev v Vzhodni Sloveniji, njegove razstave iz cikla Velikani svetovne likovne umetnosti pa med najbolj obiskanimi razstavami v Sloveniji.

Namen razstave je prikaz slikovitega srečanja dveh različnih svetov. Hundertwasser, ki se je uveljavil in zaslovel tudi kot arhitekt, je leta 1961 odpotoval v japonsko prestolnico, kjer so njegova dela v tamkajšnji Tokyo Gallery požela velik uspeh. Prav tam pa se je njegova pot križala s Hasegawo, ki si je prišel ogledat dela svojega kolega. Njuno srečanje pa je bil povod, da  je Hasegawa z namenom, da bolje spozna zahodni svet, zapustil domovino in se nastanil v Parizu. Po drugi strani pa sta Hundertwasserja navdušili vzhodna filozofija in umetnost. Rdeča nit razstave je ponazoritev vzajemnega sobivanja dveh svetov –  Vzhoda in Zahoda-, vzporednice in razlike med njima. V pretežni meri z grafikami, litografijami, sitotiski in lesorezi, pa tudi z akvareli in porcelani, ki dopolnjujejo in bogatijo razstavo.

Razstava, ki je del Lokalnega programa za kulturo in kandidature Lendave za EPK 2025, bo na ogled do 1. septembra 2019. V sklopu odprtja nocojšnje razstave je tudi letos lendavski grad zasijal v podobah del predstavljenih, kar je vidno iz mesta, projekcije pa bodo tudi na grajskem dvorišču.