Ostalo

FOTO: Od Prekmurskega doma v Radencih po požaru ostalo bore malo …

Pogled na pogorišče Prekmurskega doma v Radencih je žalosten. V zgradbi se je nekaj časa nahajal dijaški dom, pa tudi Srednja šola za gostinstvo in turizem ter kasneje zasebna lekarna. Številna društva in organizacije so tam našle svoj prostor, sedaj pa bo stavba zaradi poškodb v notranjosti in zunanjosti ob požaru najverjetneje porušena.
Minuli ponedeljek, zadnji v letošnjem septembru, bo gotovo s črnimi črkami zapisan v kronologijo in zgodovino znamenitega radenskega parka, saj je z obličja zemlje izginila še ena velika, spomeniško zaščitena stavba, ki so jo poznali, ne le Radenčani temveč tudi na desetine tisoč turistov, ki so v zadnjih sto in več let, gostovali v deželi treh srčkov. Ob 15.24 uri popoldan je namreč v Radencih prišlo do enega največjih požarov na tem območju v zadnjih letih sploh. Ognjeni zublji so najprej zajeli ostrešje znamenitega Prekmurskega doma v radenskem parku, ki stoji le nekaj deset metrov stran od nekdanje kavarne-diskoteke, ki je pred časom tudi v celoti zgorela. Prekmurski dom, v katerem je v drugi polovici prejšnjega stoletja domovala Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, ter internat za dijake omenjene šole, je bil v zadnjem času zapuščen. Vmes so sicer v stavbi imeli tudi upravne prostore podjetja Radenska tri srca, družbeno prehrano, pozneje tudi zasebno lekarno. Nazadnje so tam domovala številna društva in organizacije, po trditvah domačinov, ki so se zbrali ob ponedeljkovem požaru, pa so se v zadnjem času tam zbirali predvsem brezdomci, ter tudi mladi.

Po prvih podatkih bo stavbo težko rešiti, saj je večinoma grajena iz lesa in gasilci se niso mogli prebiti v notranjost objekta, kjer je dolgo v noč gorelo, zato so z gradbenimi stroji morali podirati stene, da so lahko zatirali ogenj. Gasilcem iz občine Radenci so na pomoč prišli tudi kolegi iz gasilskih zvez, občin Križevci pri Ljutomeru, Tišina ter celo iz Gornje Radgone in Murske Sobote, ki so gasili z gasilsko lestvico. Tako se je z ognjenimi zublji borilo več deset gasilcev, po nekaterih podatkih okoli 80 do 90, iz devetih prostovoljnih gasilskih društev, ki so imeli iz ponedeljka na torek dolgo in težko noč, čeprav je že dve uri po začetku požara, od zunaj bilo videti, da je ogenj omejen. A kot so pozneje sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje, so požar še pozno ponoči omejili gasilci PGD Radenci – Boračeva, PGD Šratovci, PGD Kapela, PGD Janžev Vrh, PGD Gornja Radgona, PGD Vučja vas, PGD Hrašenski Vrh, PGD Murska Sobota in PGD Petanjci. Na kraju požarišča sta pozneje ostali gasilski društvi PGD Radenci – Boračeva in Janžev vrh, ki sta, ker ni bilo možno priti do žarišča požara, s pomočjo gradbenega podjetja rušili dele objekta in jih postopoma gasili.

Kakorkoli že, sedaj iz znamenitega radenskega parka, potem ko je neurje uničilo na desetine in stotine starih dreves, ena za drugo izginjajo tudi stare in spomeniško zaščitene stavbe, katerih lastnik očitno ni nihče, ker doslej še ni končan denacionalizacijski postopek in nihče ne upa dregniti v osje gnezdo. Ne smemo prezreti, da je vmes, med Kavarno in Prekmurskim domom, pred nedavnim, v neposredni bližini hotela Radin gorelo tudi v znameniti beli vili – Ljubljanski dom… Radenski župan Janez Rihtarič nam je ob zadnjem požaru povedal, da težko ocenjuje kdo bi lahko bil kriv za vse to kar se dogaja. Dejal pa je, da je tudi Prekmurski dom uradno knjižen na družbo Sava turizem, čeprav uradno ni končan denacionalizacijski postopek. Ob tem je objekt spomeniško zaščiten in najprej bodo obvestili Zavod za spomeniško varstvo Maribor, da si pogorišče ogledajo in ocenijo, kako in kaj naprej. “Mislim, da tukaj ni veliko ostalo, saj gasilcem kljub veliki požrtvovalnosti stavbe ni uspelo rešiti tako, da bi jo lahko sanirali. Zato pričakujem, da bo družba Sava turizem morala poiskati izvajalca, ki bo vse skupaj porušil in saniral okolico, ki bo v nasprotnem le kazila, ne le okolico zdravilišča, temveč tudi zdraviliškega parka in celotnih Radencev,” nam je še povedal župan Janez Rihtarič.

Ker kriminalisti in policisti PU Murska Sobota še vedno preiskujejo vzrok požara (požiga) ter ocenjujejo materialno škodo, ta še vedno ni znana. Kot smo uspeli izvedeti, da bi vse skupaj sporočili pozneje.